Account
Logo
Zoeken
0.9 °C

Foto: Persbureau Ameland

Ameland krijgt bunkermuseum

vr 21 november 2008 22.00 uur

HOLLUM - Ameland krijgt er een Bunkermuseum bij. De Werkgroep Waddenerfgoed WOII (WWWOII), met kenners op het gebied van het oorlogsverleden van elk Fries Waddeneiland, komt met veel en mooie plannen die zijn gebundeld in het Projectplan Wad'n Erfgoed WOII.

WWWOII wil de geschiedenis van Ameland tijdens WOII vertellen door twee bunkers open te stellen. In de bouwwerken in de buurt van het paardengraf op het zuidwesten van het eiland, een grote van beton en een kleine van baksteen, komt een tentoonstelling van materiaal, beelden, verhalen en geluiden waarmee de WOII tot leven komt. Stichting Amelander Musea gaat het nieuwe museum beheren en het project gaat bijna twee ton kosten.

De Tweede Wereldoorlog verliep voor de Waddeneilanden vrij rustig. Toch heeft de oorlog hier sporen nagelaten. Vanwege de strategische ligging van de eilanden waren zij onderdeel van Hitler’s Atlantikwall, een verdedigingslinie vanaf Spanje tot en met Noorwegen.

Op Terschelling,Vlieland, Schiermonnikoog en Ameland werden o.a. grote (“Flak” luchtafweer) bunkers gebouwd. Op Texel werd een “Stützpunkt” ingericht met zware batterijen ter afweer van een invasie uit zee en luchtafweer. De zware verdediging op de eilanden resulteerde zelfs in de afbraak van zomerhuisjes, die plaats moesten maken voor bunkers.

Bij Hollum op Ameland zijn nog een paar bunkers terug te vinden. Andere liggen vindbaar of verstopt onder de duinen. Veel is verdwenen met kustafslag, terwijl ook bunkers kort na de oorlog zijn gesloopt voor hergebruik van bouwmaterialen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....