Account
Logo
Zoeken
1.8 °C
Foto: Persbureau Ameland

Geen pad tussen Ameland en vasteland

vr 21 november 2008 16.04 uur

NES (AMELAND) - Het bewijs van een oud veenpad tussen Oostergo en Ameland is niet gevonden op de avond van Verdronken Geschiedenis. Stichting De Ouwe Pôlle Ameland organiseerde donderdag de strand- en bodemvondstenavond in samenwerking met de Stichting Verdronken Geschiedenis in restaurant De Piraat in Nes.

Douwe de Boer, bestuurslid van De Ouwe Pôlle, had bij voorbaat het bestaan van het pad in twijfel getrokken, maar Karel Essink en Yvonne Nijlunsing van Verdronken Geschiedenis hadden gehoopt op bevestiging via een bodemvondst. Zij menen dat Ameland tot aan de 12de eeuw vanuit Oostergo te voet via de Anjum-wei bereikbaar was. Er kwam genoeg op tafel maar geen bewijs van een pad.

Wel kwam er een prehistorisch topstuk boven water die de 14-jarige Theo Metz uit Buren 5 jaar geleden bij paal 24 vond. Het is een mesolitische bijl van bot. Het prehistorische stuk gereedschap komt waarschijnlijk uit de Noordzee en is via de zandsuppletie op het strand beland. De bijl is 6 tot 8 duizend jaar oud en een museumstuk. Een keer eerder werd een botbijl op Ameland gevonden.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....