Account
Logo
Zoeken
5.9 °C

'Niels werd lachend geboren'

di 18 november 2008, 16.59 uur

LEEUWARDEN - De 28-jarige Niels Kooistra is het slachtoffer geworden van 'ongebreidelde agressie'. Officier van justitie Henk Mous vindt dat de 18-jarige Leeuwarder de oorspronkelijk uit Wouterswoude afkomstige Niel Kooistra in de nacht van 1 op 2 augustus willens en wetens om het leven heeft gebracht. Moord dus. Mous eiste twaalf jaar cel.

Dat de medische behandeling twee weken later is stopgezet, waardoor er een einde kwam aan het leven van de 28-jarige Kooistra, maakt voor de officier niets uit. Volgens Mous is de dood van het slachtoffer het gevolg van het handelen van de verdachte. De jongen stak Kooistra met een ijzeren priem in de hals. De priem raakte de nekwervels, waardoor het slachtoffer een verlammende dwarsleasie opliep. Hij moest beademd worden.

Als Kooistra die nacht niet was gereanimeerd, was hij volgens de officier meteen al overleden. Het enige dat Kooistra die nacht had gezegd was 'middei' tegen de Leeuwarder die op een feestje van een vriend was. Hij stond op de oprit van de woning aan de Havingastate in de wijk Camminghaburen een sigaretje te roken toen Kooistra en diens vriendin langs fietsten. Zij waren ook op een feestje geweest.

De Leeuwarder reageerde meteen agressief, hij dacht dat het slachtoffer iets beledigends had geroepen. De jongen trok zijn vest uit en nam een bokshouding aan. Het kwam tot een handgemeen, waarbij de verdachte het onderspit delfde. De jongen liep een bloedneus op. Getuigen hoorden hem roepen dat hij zijn belager af zou maken.

Hij ging de woning in om een vleesmes te pakken. Nadat iemand het mes afpakte, heeft hij waarschijnlijk in de garage de priem gevonden. Intussen kwamen Kooistra en zijn vriendin terug. Om het vest van de Leeuwarder, dat Kooistra had afgepakt, terug te brengen en om excuus aan te bieden. De verdachte vloog het slachtoffer meteen aan.

Niemand heeft gezien dat hij heeft gestoken, wel zou hij even eerder gedreigd hebben dat te doen. De Leeuwarder was volgens een vriend 'helemaal over de rooie'. Mensen uit zijn omgeving typeerden hem als een jongen met een kort lontje, iemand die snel ruzie heeft. Uit de rapporten van de gedragsdeskundigen blijkt dat hij zichzelf niet altijd in de hand heeft.

Volgens de deskundigen was de verdachte volledig toerekeningsvatbaar. Na de steekpartij is hij naar huis gerend. Onderweg gooide hij het steekwapen in het water. De priem werd later door duikers van de brandweer teruggevonden. De Leeuwarder, die het dinsdag verschillende keren te kwaad kreeg, heeft tijd genoeg gehad om na te denken voor hij Kooistra met de priem te lijf ging, vindt de officier, waardoor er van voorbedachte rade gesproken kan worden.

De moeder van het slachtoffer kreeg in korte tijd twee sterfgevallen te verwerken. Na de dood van haar zoon overleed haar echtgenoot kortgeleden. Mede vanwege het verdriet om Niels, zei ze bij het voorlezen van een aangrijpende slachtofferverklaring. 'Niels werd lachend geboren', zei de moeder, die sprak van 'een aanslag' op haar zoon. De rechtbank doet op 2 december uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Johan Talsma (BVNL) stapt op als raadslid

Johan Talsma (BVNL) stapt op als raadslid



regionaal nieuws

Centrale As bij Dokkum krijgt nieuw asfalt

Centrale As bij Dokkum krijgt nieuw asfalt


ondernemend nieuws

Kooy Transport neemt Niek Dijkstra Transport over

Kooy Transport neemt Niek Dijkstra Transport over



regionaal nieuws

Frisse Wetter- en Willerun in Burgum

Frisse Wetter- en Willerun in Burgum