Account
Logo
Zoeken
8.3 °C

Rechtenstudente reed met drank op

vr 14 november 2008, 16.32 uur

LEEUWARDEN - Dat haar eerste echte kennismaking met de rechtspraak vanaf het gevreesde verdachtenstoeltje zou zijn, dat had een 22-jarige Dokkumse waarschijnlijk niet gedacht toen ze twee jaar geleden aan haar HBO-studie Rechten begon. Maar ze zat er wel, vrijdagochtend bij de politierechter.

De reden dat de rechtenstudente was gedagvaard loog er niet om: op 10 juni had ze met veel teveel drank op een auto bestuurd. En dat niet alleen: ze had niet eens een rijbewijs. Ze heeft inmiddels examen gedaan, met goed gevolg. De rechter besliste vrijdag dat de vrouw het roze papiertje een poosje in mag leveren.

Om een uur of 3 's nachts zag de politie een auto slingerend over de Woudweg rijden. De Dokkumse zat achter stuur, degene die naast haar zat had ook teveel gedronken. Hoeveel ze precies had gehad, wist de vrouw niet meer. Ze schatte tien biertjes, terwijl ze naar de EK-wedstrijd Nederland - Italië had gekeken.

Volgens de blaastest had ze meer dan drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol genuttigd. Hoe ze het in haar hoofd had gekregen om achter het stuur te kruipen, kon ze de rechter niet uitleggen. 'Het is gewoon superstom', zei ze. 'Ik heb niet nagedacht, ik ben gewoon in die auto gaan rijden'.

Ze had destijds 'al een beetje' geleerd hoe dat ging, autorijden. Een maand geleden heeft ze haar rijbewijs gehaald. Wat de officier van justitie betrof mag ze het meteen weer inleveren, acht maanden lang. Verder eiste de officier een boete van 950 euro voor het dronken rijden en 350 euro voor het rijden zonder rijbewijs.

Omdat de rechtbank andere richtlijnen hanteert dan het Openbaar Ministerie, viel de straf ietsje lager uit. De Dokkumse kreeg een rijontzegging van zeven maanden plus een boete van 1100 euro (€ 850 plus € 250). Omdat ze het financieel niet al te ruim heeft, mag ze de boete in termijnen betalen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
33.3%
Nee  
47.8%
Maakt me niet uit  
18.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Ochtendrit na kroegavond wordt hele dure grap

Ochtendrit na kroegavond wordt hele dure grap

regionaal nieuws

Stroomstoring treft regio Eanjum

Stroomstoring treft regio Eanjum



regionaal nieuws

'Kleine windmolens ook voor particulieren toestaan'

'Kleine windmolens ook voor particulieren toestaan'





regionaal nieuws

Fietsster gewond bij aanrijding

Fietsster gewond bij aanrijding