Account
Logo
Zoeken
9.7 °C

Drugsgebruik hoorde erbij in Jubbega

di 21 oktober 2008, 15.02 uur

LEEUWARDEN - Als je er als jongere bij wilde horen in Jubbega, dan moest je met de groep meedoen en niet afkerig zijn van harddrugs. Dat beeld ontstond dinsdag bij de behandeling van de strafzaak van een 21-jarige inwoner van Jubbega, die samen met zijn vriendjes elk weekend heen en weer reed naar Heerenveen om drugs te scoren.

Speed, xtc en ghb waren de roesmiddelen die gewild waren bij de Jubbegaaster jeugd. Het waren de 'oudere' jongeren die het spul als eersten gingen gebruiken. Al snel trad de jongere jeugd in hun voetsporen. En ook minderjarigen mochten regelmatig meesnoepen van de drugs die bij twee bekende Heerenveense dealers werden gescoord.

En er werd gretig afgenomen. Was het aanvankelijk vaste prik om op de vrijdagavond drugs te halen, op een gegeven moment was de vraag zo groot dat de verdachte en diens maten ook op zaterdag naar Heerenveen reden om een voorraadje te kopen. Een zorgelijke ontwikkeling, vond de officier van justitie, die concludeerde dat de zaak te ernstig was voor een simpele werkstraf.

De verdachte schrok toen de officier een celstraf van 12 maanden waarvan 8 voorwaardelijk eiste, in combinatie met de hoogste werkstraf -240 uur- en verplicht toezicht van de verslavingszorg. Een van de vrienden van de Jubbegaster kreeg eerder al een onvoorwaardelijke celstraf. 'Gelijke monnikken, gelijke kappen', stelde de officier.

Het vriendengroepje uit Jubbega had de zaak zelf aan het rollen gebracht. Door vernielingen te plegen en overlast te veroorzaken hield de politie de hangjongeren extra scherp in de gaten. Het werd al snel duidelijk dat de groep -jongens en meisjes- drugs gebruikten.

Onder andere in de auto van de beste vriend van de verdachte werd gebruikt en gedeald. De vriend werd opgepakt en al gauw had de politie het plaatje compleet. De verdachte bevestigde dat hij en zijn kameraad de 'grootste gebruikers' waren in Jubbega. 'Ik gebruik al jaren drugs', zei de Jubbegaaster. Meestal alles door elkaar en ook nog in combinatie met alcohol.

De twee gingen wekelijks naar Heerenveen, om speed, xtc en ghb te halen, voor zichzelf en voor andere leden van de vriendengroep. Er werd geen winst gemaakt en dus beschouwde de verdachte wat hij deed niet als dealen, hij zag het als een vriendendienst. Winst of geen winst, het maakte voor de officier geen verschil.

'Het maakt niet uit of je eraan verdient of niet. Het is absoluut geen vriendendienst. Je zorgt ervoor dat anderen kunnen gebruiken of gaan gebruiken'. Eerder benadrukte de Jubbegaaster dat hij nooit drugs aan minderjarigen had verkocht. Hij had wel eens iets weggegeven.

Dat hij daarmee het drugsgebruik bij die kinderen stimuleerde, was niet in hem opgekomen. Nadat hij door de drugs zijn baan was kwijtgeraakt zag hij in dat het zo niet verder kon. Samen met zijn maat meldde hij zich bij een verslavingskliniek in Groningen. Hij is nu helemaal clean, zegt hij.

Hoewel, eenmaal per maand wil hij op een hardcorefeestje nog wel eens wat gebruiken. Maar dat vindt de verslavingszorg volgens hem oké. Een uitspraak die de officier met gefronste wenkbrauwen aanhoorde. Het gevaar ligt altijd op de loer: 'Het hoeft maar één keertje tegen te zitten'. Uitspraak: 4 november.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten

regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369




regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal