Account
Logo
Zoeken
3.3 °C
© WâldNet |  De moderne installatie zoals die bij Ee wordt geplaatst

Gaswinning in Ee is beste optie

do 16 oktober 2008, 12.35 uur

IE - De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) heeft zeer nauwkeurig naar alternatieven gekeken voordat er gekozen is voor de locatie aan de Tibsterwei in Ee. Gas winnen vanaf andere locaties is technisch gezien niet mogelijk, omdat die te ver weg liggen. Ook speelt de samenstelling van de ondergrond - verschil in aardlagen - een grote rol bij het boren. Daardoor kan een grote overdruk ontstaan waardoor het boren niet slaagt. De NAM presenteerde de conclusies woensdagavond tijdens de raadscommissie Grondgebied van de gemeente Dongeradeel.

Nieuwe technologie
Vernieuwde technieken zorgen dat de opbouw van de gaswinninginstallatie en de locatie op zich weinig overlast veroorzaken. De gaswinninglocatie wordt rondom afgeschermd door 4 grondwallen van anderhalve meter hoogte. De wallen worden verder niet beplant en omdat ze met gras begroeid zijn, maar weinig opvallen in het landschap. Binnen de wallen wordt een vloeistofdichte vloer aangelegd waarop de gaswinninginstallatie zal worden geïnstalleerd. Deze installatie heeft de grote van een zeecontainer. Op de locatie zal eerst een boortoren van 30 meter hoog geplaatst worden. Deze toren verdwijnt na twee maanden weer, als de installatie volledig in bedrijf is. Het gas wat op de locatie gewonnen wordt, gaat via een ondergronds pijpleiding naar Engwierum en komt uiteindelijk terecht in Grijpskerk, waar het behandeld wordt. Als er geen gas meer gewonnen kan worden, wordt de installatie afgebroken en wordt het terrein weer agrarisch gebied.

Compensatie
De gevolgen van gaswinning zullen zoveel mogelijk worden beperkt. En mocht er toch schade ontstaan door trillingen, dan zorgt de NAM voor een schaderegeling. Een vergoeding voor de gemeente Dongeradeel is niet mogelijk. De aardoliemaatschappij investeert daarentegen wel veel in sponsoring en educatie op scholen. In de raadsvergadering van 30 oktober neemt de gemeenteraad van Dongeradeel het planologische besluit voor de gaswinninglocatie.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
75.8%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.4%
Ik hoop dat het doorgaat!  
20.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'