Account
Logo
Zoeken
7 °C

Officier: tbs voor 'ziekenhuispiraat'

di 19 augustus 2008, 17.47 uur

LEEUWARDEN - De 38-jarige verdachte heeft al sinds 2002 geen vast onderkomen meer. De man paste daar een mouw aan door zich met rugklachten op te laten nemen in ziekenhuizen door het hele land. Hij had zo onder andere in de Tjongerschans in Heerenveen en in Nij Smellinghe in Drachten 'gelogeerd', in respectievelijk april en mei van dit jaar.

Nadat hij was ontslagen liet de ziekenhuispiraat, die gebruik maakte van een valse identiteit, steevast niets meer van zich horen. De rekeningen bleven onbetaald. De man kreeg zelfs een paar winkels in Drachten zover om hem kleding te brengen. Hij belde op, zei dat hij van een ladder was gevallen, in het ziekenhuis lag en niet bij zijn kleren kon. Twee plaatselijke kledingzaken bedienden hem op zijn wenken.

De nep-patiënt moest zich dinsdag voor de Leeuwarder rechtbank verantwoorden. Niet alleen voor het oplichten van winkels en ziekenhuizen, hij zou zich ook schuldig gemaakt hebben aan stalking, bedreiging, vernieling en huisvredebreuk. De man was niet op komen dagen. Volgens zijn advocaat omdat hij in de ziekenboeg van de gevangenis ligt, hij schijnt aan een hernia geopereerd te zijn. En er is nog een abces gevonden.

De vrouw die hij gestalkt zou hebben was hij in een ziekenhuis in Leeuwarden tegengekomen, de twee lagen op dezelfde kamer. Nadat de vrouw was ontslagen, kreeg ze een sms'je van de verdachte. Of hij een paar dagen bij haar mocht blijven in Leeuwarden, terwijl hij naar woonruimte zocht. Het werden zes weken en de man liet daarna de vrouw niet meer los.

Hij overstelpte haar met sms'jes -wel 1000 volgens de officier van justitie-, hij stuurde rouwkaarten rond, liet pizza's bij haar bezorgen, bedreigde haar vrienden en blokkeerde haar telefoonabonnement. De vrouw zag geen andere uitweg dan onder te duiken. Ze schreef in haar slachtofferverklaring dat ze 'een wrak' is door alles wat ze heeft moeten doorstaan.

Toen ze op 14 april even thuiskwam om wat spulletjes te halen, liep ze tot haar schrik de verdachte op de overloop tegen het lijf. De man was de woning binnengedrongen, waar hij de boel had besmeurd met ketchup en een dekbed kapot had gesneden. Met een vleesmes in de hand achtervolgde hij de vrouw door het huis. Ze kon ternauwernood in een gereedstaande taxi vluchten.

De officier van justitie vindt dat de verdachte verplicht behandeld moet worden: 'Hij is rijp voor tbs', aldus de officier, die sprak van een scenario dat veel overeenkomsten vertoont met de horrorfilm 'The Shining' met Jack Nicholson. Naast tbs met dwangverpleging eiste de officier twee jaar cel. Uitspraak over 2 weken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369


regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal


Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
27%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
18%
Geen mening  
27.9%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen