Account
Logo
Zoeken
7.1 °C

'Dronkemanslol' met oud en nieuw

wo 16 juli 2008, 16.53 uur

LEEUWARDEN - De Leeuwarder rechtbank had woensdag de hele zitting van de politierechter ingeruimd voor de behandeling van relletjes die tijdens de jaarwisseling van 2007 – 2008 hadden plaatsgevonden. In totaal vijftien verdachten passeerden de revue. Twee daarvan waren minderjaring. De rechter deelde in alle zaken werkstraffen uit.

De schade werd op de daders verhaald, voor sommigen liep dat behoorlijk in de papieren. Het was -zoals altijd- onrustig in Friesland met oud en nieuw. Vooral in Haulerwijk kregen brandweer en politie het zwaar te verduren. Bij het blussen van twee brandende caravans werd de brandweer bestookt met vlinderbommen, flessen en stenen. Ook de politie werd vijandig bejegend.

In Marrum hadden drie mannen op de kruising van de Ringweg, de Lage Herenweg en de Lange Buorren in de vroege uurtjes van nieuwjaarsdag een sloopauto en een aanhangwagen met houten pallets in brand gestoken. Het was de bedoeling dat dat verderop bij het dorpshuis zou gebeuren, maar de auto hield ermee op.

Door de brand sprongen de ruiten van een woning, bladderde de verf van de kozijnen en de bestrating werd beschadigd. Drie leilinden raakten beschadigd. De verdachten, een 23-jarige Marrumer, een 26-jarige Âldeboarnster en een inwoner van Burdaard (25) hadden overalls aan en panties over het hoofd om herkenning te voorkomen. In die opzet waren ze niet echt geslaagd. Ze werden door omstanders herkend.

De oudste twee hadden bovendien al eens eerder bij de rechter gezeten voor oudjaarsgeweld. In 2001 hadden ze beide een werkstraf gekregen omdat ze op precies dezelfde plek in Marrum een caravan in brand hadden gestoken. Toen al moesten ze een dikke schadeclaim betalen. 'Hoe dom kun je zijn', merkte de rechter op.

Ook nu zullen de verdachten diep in de beurs moeten tasten. De gemeente Ferwerderadiel vorderde een bedrag van ruim 2000 euro. Dat geld zal ook betaald moeten worden. De rechter legde aan het tweetal dat eerder terecht stond werkstraffen op van 150 uur, waarvan 50 uur voorwaardelijk. De Marrumer moet tachtig uur onbetaald werken.

Aan de ongeregeldheden die in Lioessens tijdens de jaarwisseling plaatsvonden, hing een duurder prijskaartje. Vijf verdachten, drie inwoners van Lioessens (2 x 22 en 23 jaar oud) en twee inwoner van Metslawier (20 en 22) kregen een rekening van ruim 6600 euro -waarvan 400 euro smartengeld- gepresenteerd voor het bekladden van een woning aan Doarpsstrjitte.

Het vijftal had de pik in op de bewoonster omdat die de politie had gebeld toen ze op 31 december 's ochtends om half vijf met carbid hadden geschoten. De politie had het carbidkanon in beslag genomen. Achteraf hadden de verdachten spijt. Ze hadden gedronken en zeiden dat het 'een spontane actie' was geweest.

Ze ontkenden dat ze op de ramen van de woning hadden gebonsd en met zwaar vuurwerk hadden gegooid. 'Dronkemanslol' vond de officier van justitie, die sprak van 'een georganiseerde wraakactie'. De verdachten kregen elk een werkstraf van 80 uur. Ze moeten ook nog iets meer dan 120 euro aan de gemeente Dongeradeel betalen, voor het schoonmaken van de straat. Ze hadden al € 750 betaald.

De laatste 'oudjaarsklant' was een 18-jarige Ternaardster. Hij was betrokken bij het in brand steken van een vouwwagen die gevuld was met oude kleren, op de kruising van de Holwerderweg en de Stationsweg in Ternaard. De verdachte had spiritus over de vodden gesprenkeld. Hij had de boel niet in brand gestoken, maar hij kreeg toch een werkstraf van 20 uur.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost



regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

ondernemend nieuws

Frl Bewind jarig: 20 jaar!

Frl Bewind jarig: 20 jaar!




regionaal nieuws

Ree uit hek bevrijd door brandweer

Ree uit hek bevrijd door brandweer