Account
Logo
Zoeken
Zoeken
20.4 °C

Koperdieven moeten zitten

za 31 mei 2008 09.36 uur

LEEUWARDEN - De politierechter was onverbiddelijk voor een koperdief die vrijdag tegenover hem zat. De 18- jarige Drachtster liep nog in een proeftijd toen hij begin november vorig jaar koperen bliksemafleiders stal van een pand in zijn woonplaats. 'Verkeerde vrienden' hadden de verdachte volgens eigen zeggen overgehaald.

Hij kreeg vier weken cel van de rechter, plus nog eens twee weken jeugddetentie die nog op de lat stonden. Een 31-jarige plaatsgenoot, die vrijdag niet op de zitting kwam, moet vijf maanden brommen. Daar komt nog eens een maand bij, die hem eerder voorwaardelijk was opgelegd. Alleen de derde verdachte, een 19-jarige Leeuwarder, de enige zonder strafblad, kwam er vrijdag met een werkstraf van af.

Hij moet 240 uur onbetaald werken. De komende twee jaar hangt hem twee maanden cel voorwaardelijk boven het hoofd. Samen met een paar anderen hadden de oudste Drachtster en de Leeuwarder vanaf juli vorig jaar koperen bliksemafleiders gestolen van onder meer een pand van zorginstelling Talant in Beetsterzwaag.

Basisschool de Librije in Gorredijk werd tot drie keer toe door de koperdieven bezocht. Elke keer moest er voor 5000 euro aan nieuwe leidingen aangelegd worden. De leidingen die op 8 september werden gestolen, waren net opnieuw geïnstalleerd. Van het pand van Talant en van de Librije hadden de dieven ruim 200 kilo koper gestolen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....

zaterdag 30 september

De Spitkeet in teken van fruit