Account
Logo
Zoeken
8.3 °C
© Jochem Wiersma |  Bestuursvoorzitter RAV Fryslân Sietze Kijlstra overhandigt het eerste exemplaar Regionaal Ambulance Plan 2008-2011 aan Ubel Jelsma Regionaal Geneeskundig Functionaris

Vraag ambulancezorg neemt toe

do 24 april 2008, 19.43 uur

HEERENVEEN - De Friese ambulancezorg wil nachtelijke inzet van de traumahelikopter, inzet van solo- ambulances, first responders in de dorpen en een ambulancestatus voor de boten van de KNRM.

Bovenstaande is een greep uit de ambities van de Regionale Ambulance Voorziening Fryslan (RAV), neergelegd in het Regionaal Ambulance Plan 2008- 2011, dat donderdagmiddag in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen werd gepresenteerd.

Stijgende vraag naar ambulancezorg:

De vier ambulancediensten in de provincie houden rekening met een sterk stijgende vraag naar (spoedeisende) ambulancezorg in de komende jaren. Op dit moment heeft Fryslân het laagst aantal spoedritten van Noord en Noordwest Nederland. Per 1000 inwoners zijn dit 30 spoedritten per jaar.

Nieuwe ambulanceposten:

Op dit moment is een toename in het aantal spoedritten nog wel op te vangen, maar er wordt wel gekeken naar uitbreiding van de ambulanceposten in het noorden, om zo de aanrijdtijden te verkleinen. Zo wordt er gekeken naar een ambulancepost in de regio Burgum.

First responders in de dorpen:

RAV Fryslân wil in samenwerking met de Nederlandse hartstichting en EHBO-verenigingen een project starten met zgn. first responders. Dorpsbewoners die zijn opgeleid om mensen met hartproblemen te helpen worden in geval van een melding per SMS door de meldkamer op de hoogte gebracht, om zo nog voordat de ambulance ter plaatse is, eerste hulp te kunnnen verlenen. Hiermee worden kostbare minuten gewonnen.

Reddingboot wordt ambulance:

De zorg van de RAV beperkt zich niet tot de vaste wal. Tot één kilometer uit de kust moet de RAV ambulancezorg verlenen. Vaak gebeurt dit in samenwerking met de vrijwilligers van de KNRM die ambulancepersoneel met de reddingboot naar de patient op het water brengen. Daarmee is de reddingboot eigenlijk een ambulance geworden. Aanvullende eisen, erkenningen en opleidingen zijn hiervoor nodig.

Patiëntenvervoer waddeneilanden:

Bewoners van de eilanden hebben recht op dezelfde kwaliteit van zorg als op de vaste wal, aldus de RAV Fryslân. Een 24-uurs inzet van de traumahelicopter van het UMCG voor spoedeisende hulp is daarom een grote wens. Nu kan de heli alleen van 's morgens vanaf zeven uur tot 's avonds zeven uur worden ingezet. De SAR helicopters vliegen wel 's nacht, maar deze worden voornamelijk ingezet om stabiele patienten te vervoeren.

Intensivering met de Dokterswacht:

Hoewel de samenwerking al goed is, kan dit beter door de meldkamer op te hoogte te brengen waar de voertuigen van de dokterswacht zijn. Hierdoor kan er nog sneller en beter zorg geleverd worden.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vlammen slaan uit schoorsteen bij woning in Drachten

Vlammen slaan uit schoorsteen bij woning in Drachten

regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland


regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt



kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost