Account
Logo
Zoeken
6.9 °C
Fout bij afhandeling na decode 0 -
Kollumerland krijgt oude teerketel
Het jarenlange verblijf in de buitenlucht liet wel zijn sporen achter. Om de machine weer toonbaar te maken was herstelwerk nodig. Het constructiebedrijf Starko uit Kollum was bereid de ketel tegen een vriendschappelijke prijs op te knappen.

Kollumerland krijgt oude teerketel

di 22 januari 2008, 15.41 uur

KOLLUM - De gemeente Kollumerland heeft dinsdag een oude teerketel in ontvangst genomen. De ketel - die in het eerste helft van de vorige eeuw dienst deed om teerwegen in de gemeente Baarderadeel op te knappen - werd door directeur Geert Couperus van bouwbedrijf BAM geschonken aan Kollumerland. Hoewel de economische waarde van de ketel gering is, is de gemeente van mening dat de historische waarde van de ketel behoorlijk groot is.

De gemeente Baarderadeel (opgeheven op 1 januari 1984) beschikte over een mobiele teerketel uit 1928 waarmee onderhoud aan de, van een gesloten verharding voorziene wegen, werd verricht. Het betrof een machine op vier ijzeren wielen, voorzien van een ketel waarin teer door vuur werd opgewarmd zodat de teer dun vloeibaar werd. De vloeibare teer werd op de weg gegoten of gesproeid. De machine werd getrokken door een paard. Het aankoopbedrag was destijds 1770 gulden.

Na de tweede wereldoorlog is deze teerketel door de gemeente Baarderadeel buiten gebruik gesteld en overgedragen aan Gerrit Ooms Wegenbouw. Het bedrijf ging werd uiteindelijk overgenomen door BAM. Manager Openbare Werken van Kollumerland, de heer Jan Boersma, was de laatste directeur gemeentewerken van Baarderadeel en wist van het bestaan van de teerketel. Hij heeft contact opgenomen met BAM NBM Wegenbouw Regio Noord. Het bleek dat de machine op het opslagterrein van BAM in Drachten stond. De heer Couperus gaf aan dat de gemeente Kollumerland hem kosteloos mocht overnemen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws