Account
Logo
Zoeken
2.4 °C

Jistrum krijgt weer oeverzwaluwenwand

do 17 januari 2008, 16.08 uur

JISTRUM - Oeverzwaluwen kunnen binnenkort weer neerstrijken in Jistrum. Het college van B&W van de gemeente Tytsjerksteradiel heeft besloten dat er een nieuwe oeverzwaluwwand wordt gemaakt in Jistrum. Een aantal jaren geleden had het dorp de grootste zwaluwkolonie van Nederland bij de Kalkzandsteenfabriek. Helaas verdween deze locatie nadat de fabriek haar activiteiten beëindigde.

Doordat er nu ruimte is ontstaan bij het nieuwe industrieterrein aan de Jisterboerewei kan er opnieuw een nieuwe oeverzwaluwwand worden realiseren. Bij de ontwikkeling van dit industrieterrein wordt aandacht besteed aan de inpassing in het landschap en het duurzame karakter van het terrein. Het natuurterrein bij dit industrieterrein leent zich voor de aanleg van een oeverzwaluwwand. De vogel staat op de rode lijst van bedreigde vogels in Nederland.

De wand wordt zo’n 20 meter lang en zal bestaan uit een constructie van betonelementen waarachter een zandwal komt. De vogels graven in deze wand nestgangen van nagenoeg een meter diep. De vogelwacht van Jistrum zal de wand in de toekomst onderhouden. Jaarlijks zullen zij ervoor zorgen dat er vers zand in de wand wordt aangebracht en inventariseren hoeveel broedparen deze wand gebruiken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.3%
Nee  
55.2%
Maakt me niet uit  
18.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!