Logo
Zoeken
Zoeken
-3.1 °C

Dna in zaak-Oostrum is niet van 'dader'

wo 05 december 2007 12.03 uur

LEEUWARDEN - De 36-jarige Groninger die in april van dit jaar 2½ jaar cel kreeg voor het verkrachten van een 13-jarig meisje uit Oostrum, is volgens zijn raadsman onterecht veroordeeld. Uit een herziening van het bewijsmateriaal blijkt dat de dna-sporen die op het slipje van het slachtoffer zijn aangetroffen niet afkomstig zijn van de veroordeelde. Volgens raadsman Tjalling van der Goot is dit het bewijs dat zijn cliënt onschuldig is.

Het meisje werd op 21 december 2006 's ochtends vroeg in de buurt van het fietspad tussen Oostrum en Dokkum van haar fiets getrokken en met het mes op de keel meegevoerd door een manspersoon. De man dwong haar mee te lopen, waarna het meisje allerlei seksuele handelingen moest ondergaan. Door telkens weg te rollen wist ze te voorkomen dat ze verkracht zou worden. Wel moest ze toestaan dat de man met haar tongzoende, wat voor de wet ook geldt als verkrachting.

Het meisje gaf een signalement van de dader, dat essentiële punten overeenkwam met de uiterlijke kenmerken van de Groninger. De man was in de buurt aan het werk als stucadoor. Sporen van de banden van zijn witte bestelbus zijn gevonden vlakbij de plek waar het meisje is misbruikt. De Groninger beweerde dat hij een paar weken eerder op die plek met zijn auto had gestaan. Destijds stelde de politie dat die sporen nooit ouder konden zijn dan een paar dagen. Dinsdag bleek dat dit wel degelijk het geval kon zijn.

Op de bouwplaats waar de Groninger werkte, werd onderin een mortelzak het stukgesneden slipje van het slachtoffer gevonden. Het slipje bevatte dna-materiaal. Bij de behandeling bij de rechtbank werd het dna door de officier van justitie nog gelinkt aan de verdachte. Nader onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en Independent Forensic Services, een door de verdediging ingeschakeld bureau, wees uit dat het erfelijk materiaal in de slip juist niet van de verdachte afkomstig is.

Het gerechtshof besloot de zaak aan te houden tot 1 februari volgend jaar. Dan zullen medewerkers van het NFI en een in dna-onderzoek gespecialiseerd laboratorium uitleg van zaken geven. Het NFI zal een profiel maken van de dna van het slachtoffer. De Groninger kwam dinsdag niet op vrije voeten. Volgens de raadsheren van het hof bevat het dossier nog voldoende belastend bewijsmateriaal.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....