Logo
Zoeken
Zoeken
1.3 °C

Politieman schoot uit noodweer

di 04 december 2007 22.15 uur

LEEUWARDEN - De politieman die in de nacht van 16 maart vorig jaar op de Voorweg bij Wouterswoude op een auto schoot en op een man uit Wouterswoude die zijn collega had neergeslagen, moet volgens de officier van justitie geen straf krijgen. De agent moest zich dinsdag voor de Leeuwarder rechtbank verantwoorden. De 37-jarige man uit Leeuwarden werd volgens de officier dermate in het nauw gedreven en zo agressief bejegend door de mannen die in de auto zaten, dat hij uit noodweer zijn dienstwapen heeft gebruikt.

De officier vond dat de agent moet worden ontslagen van alle rechtsvervolging. De agenten hadden de auto met daarin de Wouterswoudster en drie andere inzittenden aangehouden voor een routinecontrole. Terwijl de Leeuwarder het blaasapparaat pakte, werd zijn collega zonder enige aanleiding bewusteloos geslagen door de Wouterswoudster. Die had onderweg al gezegd dat hij 'eentje' (een agent, red.) zou neerslaan als hij zou worden aangehouden. Later verklaarde hij dat hij die nacht ook van plan was om de tweede agent 'te grazen' te nemen. Alle inzittenden van de auto hadden stevig gedronken.

De Wouterswoudster rende op de verdachte af, 'met een zeer agressieve blik in de ogen', volgens de Leeuwarder. Volgens de politieman kwamen er vier man op hem af. 'We pakken hem', hoorde hij roepen. Hij loste eenmaal een schot. Omdat zijn wapen haperde rende hij in eerste instantie weg. Toen zijn belagers terugrenden naar de auto, keerde ook de verdachte terug, omdat zijn collega daar nog op de grond lag. Die was ook nog 'gepepperd' door de Wouterswoudster. Terwijl de auto wegreed, loste de agent nog twee schoten, hij had inmiddels het magazijn verwisseld. Een van de kogels versplinterde de achterruit en raakte een van de inzittenden in de schouder.

De politie man stelde dat hij vanuit de emoties van het moment had geschoten. Hij was tegelijk angstig en hevig geëmotioneerd geweest. Hij voelde zich zwaar bedreigd. 'Ik ben geen superman', zei de agent. Dat twee van zijn belagers een schadevergoeding hadden ingediend, bijna 4000 en ruim 2000 euro, noemde hij 'schandalig'. 'Als zij niet waren begonnen, was er niks aan de hand geweest. Ik heb naar eer en geweten gehandeld', zei de politieman. Ook raadsman Hans Anker vond dat er sprake was van een noodweersituatie. Volgens Anker had de agent gehandeld uit 'angst, onzekerheid en machteloosheid'.

De uitspraak volgt op 18 december.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....