Logo
Zoeken
Zoeken
6 °C

© WâldNet |  Aan de hand van een schets kon Noardburgum het plan bekijken....(Tekening: gemeente Tytsjerksteradiel)

Plan: 'shared space' in Noardburgum

do 29 november 2007 23.25 uur

NOARDBURGUM - De gemeente Tytsjerksteradiel gaat de doorgaande weg in Noardburgum veiliger maken. De Zevenhuisterweg wordt een halve meter smaller. Hoge bomen zullen de weg verder visueel smaller moeten maken en enkele kruisingen zullen een pleinvorm krijgen. Met deze herinrichting moet de zes meter brede weg veiliger en mooier worden. Het plan werd donderdag aan zo'n 50 Noardburgumers gepresenteerd in een broeierig zaaltje bij de Baptistenkerk.

Pleintjes
De drie grootste kruisingen worden omgezet in een plein gebaseerd op het principe van 'shared space'. Door het open karakter moeten verkeersdeelnemers beter op elkaar letten. De zijstraten krijgen een accentuering en tussen de weg en de stoep komt een groenstrook. Een soortgelijk plein is in de regio te vinden in Hurdegaryp. De kruising op de Burgemeester Drijberweg werd op vergelijkbare wijze ingericht als dergelijk plein.

Kerk, school, dokter
De parkeerplaatsen bij de Baptistenkerk zullen verdwijnen en de plekken worden verdeeld over het plein. Op deze wijze ontstaan er plaatsen bij de dokter, de school en bij de kerk. De knik in de weg wordt door het pleinvorm minder scherp. De kritiek van de Noardburgumers was vooral gericht op het verdwijnen van de stoep bij de dokter. Op deze wijze moeten kinderen en patiënten telkens de weg oversteken. Ook twijfelen sommige Noardburgumers of de snelheid er wel voldoende uitgehaald wordt.

Geen eikebomen
Sommige Noardburgumers hadden het idee dat er totaal niet naar hun geluisterd werd op het moment dat wethouder Prins aangaf dat ze de meningen over de eikebomen 'mee zou nemen' in de besluitvorming. Dit schoot de heer Postma in het verkeerde keelgat en hij reageerde fel. "Yn wa syn belang binne wy hjir?" Hij eiste dat de wethouder duidelijk bood. Ze besloot om het publiek te vragen: "Jimme wolle gean ikebeammen?" en na instemming besloot ze: "Dan komme der gjin ikebeammen."

De herinrichting van Noardburgum heeft lang op zich laten wachten. In 2004 liet het dorp al een noodkreet horen bij de raad en noodoplossingen waren bepaald niet een succes. Naar verwachting is met het herinrichtingsplan zo'n 500.000 euro gemoeid.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....