Account
Logo
Zoeken
10.4 °C

Cel geëist voor jeugdige kluiskrakers

di 23 oktober 2007, 17.42 uur

LEEUWARDEN - Zes jeugdige inbrekers lieten vanaf eind oktober vorig jaar in de noordelijke helft van Friesland een spoor na van inbraken en diefstallen. De zes, drie Leeuwarders -waaronder twee 19-jarige broers, een 20-jarige inwoner van Franeker en twee broers (20 en 24) uit Veenwouden, waren volgens de voorzitter van de Leeuwarder rechtbank 'als een soort witte tornado' door Friesland getrokken. De officier van justitie eiste dinsdag tegen 'de boefjes' zoals hij ze noemde, onvoorwaardelijke celstraffen.

De inbrekers opereerden in wisselende samenstellingen. Ze hadden een voorkeur voor bedrijven, sportkantines en winkels. Zo pleegden ze op 13 juni een inbraak bij een bakkerij aan de Hoofdstraat in Veenwouden. Ze kwamen er zelfs twee keer: eerst voor de inhoud van de kassa, later voor de fooienpot. Ook voetbalkantines, zoals de kantines van vv Sumar en vv Leeuwarden, waren een geliefd doelwit. Ex-werkgevers werden ook niet ontzien. Een van de verdachten had bij een tuincentrum in Leeuwarden gewerkt. In oktober en november werd daar prompt twee keer ingebroken. De buit bedroeg enkele duizenden euro's.

De grootste klapper maakten de inbrekers op 29 april. Bij een inbraak in het sport- en recreatiecentrum Gorredijk in Gorredijk werd er een kluis met inhoud weggenomen. Nadat ze de kluis met een flex hadden geopend, ontdekten de verdachten dat de buit maar liefst 15.000 euro was. Na deze inbraak ging de politie intensief op zoek naar de inbrekers, die geen enkel middel schuwden om ergens binnen te komen. Ze gebruikten zelfs putdeksels om ruiten in te gooien. De naam van het politieonderzoek: 'De kluiskrakers'.

De 20-jarige Veenwoudster schatte dat hij voor zo'n 10.000 euro bij elkaar had gestolen. Hij is de enige die vervroegd is vrijgelaten. De officier eiste tegen hem 47 weken cel, waarvan 26 weken voorwaardelijk. Tegen de 24-jarige broer eiste de officier 39 weken cel, waarvan 13 weken voorwaardelijk. Voor de andere vier verdachten werden eveneens celstraffen geëist, variërend van 54 weken waarvan de helft voorwaardelijk, tot 86 weken, waarvan 52 voorwaardelijk. In totaal is er door bedrijven en particulieren meer dan 30.000 euro aan schadeclaims ingediend tegen de inbrekersbende. De uitspraak is op 6 november.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Brandweer blust brand in plezierjacht

Brandweer blust brand in plezierjacht

Poll: Moet je altijd Fries kunnen spreken op de rechtbank?

Ja, altijd  
67.6%
Ja, op aanvraag  
14.3%
Nee  
18.1%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!


regionaal nieuws

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin





regionaal nieuws

Gestolen machines terug dankzij Dokkums detectivewerk

Gestolen machines terug dankzij Dokkums detectivewerk