Account
Logo
Zoeken
-0.5 °C

Botendieven waren gek op 'joyvaren'

do 04 oktober 2007 16.35 uur

LEEUWARDEN - 'Joyvaren' noemden ze het zelf. De twee verdachten die donderdag tegenover drie rechters van de Leeuwarder rechtbank zaten hadden zich vanaf december vorig jaar schuldig gemaakt aan een lange reeks diefstallen. De twee mannen, een 34-jarige Leeuwarder en een 26-jarige inwoner van Grou, hadden vooral belangstelling voor boten en alles wat ermee te maken had. Op 25 juni liepen ze tegen de lamp toen ze in een uit de jachthaven van Westergeest gestolen motorboot door de Bonkevaart voeren.

'Ik ben gek op bootjes', zei de Leeuwarder. Dat bleek wel. De mannen stalen diverse boten, onder andere een rubberboot, een Zodiac, uit een schiphuis in Burgum, begin december. Verder struinde het tweetal regelmatig de Noordoosthoek van Friesland af. Zo kwamen ze medio februari in Sijbrandahuis terecht, waar ze een trailer met speedboot en al stalen. In juni pikte het tweetal in Westergeest een buitenboordmotor. Als ze een boot hadden gestolen voeren ze er een poosje mee en lieten hem dan weer ergens achter.

Beide mannen waren meestal onder invloed van speed. De Leeuwarder heeft daarnaast een poos cocaïne gebruikt, in combinatie met valium en slaappillen. Als ze gebruikt hadden dachten ze dat alles kon en mocht, zei de Grouster. De reclassering adviseerde om de verdachten naar de verslavingszorg te sturen. Ze zouden ook psychische hulp moeten krijgen.

De twee hebben al een poos vastgezeten; de Leeuwarder 57 dagen, zijn collega 87 dagen. De officier eiste daar bovenop een werkstraf van 240 uur en zes maanden cel voor beide verdachten. Verder vond de officier dat het tweetal onder toezicht van de reclassering moet komen te staan. Uitspraak: 18 oktober.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....