10.7 °C

Stiefvader krijgt vijf jaar celstraf

za 18 augustus 2007 00.10 uur

LEEUWARDEN - Een 47-jarige man uit Damwoude werd donderdag door de Leeuwarder rechtbank veroordeeld tot vijf jaar cel. De man heeft zijn voormalige stiefdochter ongeveer negen jaar lang seksueel misbruikt. Ook heeft hij zijn ex-vrouw en zijn twee stiefzoons stelselmatig mishandeld en gekleineerd. De Damwoudster moet ruim 18.000 euro aan schadevergoedingen betalen.

De stiefdochter krijgt ruim 14.000 euro. Het meisje werd vanaf haar dertiende misbruikt. Aanvankelijk durfde zij niets te zeggen omdat zij doodsbang was; haar stiefvader had gedreigd dat hij haar moeder en haar broertjes iets aan zou doen. Toen het meisje begin januari eindelijk vertelde wat er was gebeurd, deed haar moeder aangifte. Daarvoor durfde de vrouw niet, bang dat ze was dat haar kinderen gevaar zouden lopen. De Damwoudster had meerdere malen gezegd dat hij vrienden in het criminele milieu had.

De man mishandelde en kleineerde de stiefzoons. Een van de jongens moest dingen doen die hij niet kon of wilde doen, omdat de man vond dat de jongen te 'zacht' was. De moeder kwam een keer tot de ontdekking dat een van haar zoons onder de blauwe plekken zat; hij was met een riem geslagen. Ook de vrouw liep regelmatig klappen op.

De stiefdochter is jarenlang seksueel misbruikt. Zelfs na de echtscheiding kreeg zij geen rust. De verdachte chanteerde haar, onder andere via sms'jes; als ze niet bij hem thuis zou komen, zouden haar broertjes en haar moeder boeten. Gedreven door angst had het gezin gekozen voor een eigen 'overlevingsstrategie', volgens de officier van justitie. De man heeft volgens de officier een ware 'thuisterreur' uitgeoefend op het gezin. 'Hij deed zich voor als een aardige, innemende man, maar hij werd een duivel als hij zijn zin niet kreeg', schreef de moeder in haar slachtofferverklaring.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws