18.4 °C

Eis cel- en werkstraffen voor inbraken

di 03 juli 2007 16.02 uur

LEEUWARDEN - De Dokkumer en de Holwerder - beide 26 jaar oud - die dinsdag terecht stonden voor de Leeuwarder rechtbank hebben in ieder geval gezamenlijk twee inbraken gepleegd. Hoewel de wegen zich vervolgens scheidden, zou het duo allerminst met de armen over elkaar hebben gezeten. De Holwerder is in ieder geval betrokken geweest bij een paar diefstallen in Dokkum en Ferwert, van respectievelijk een computer en een bromfiets. Ook pleegde hij een autokraak in Ferwert, op 15 januari. Verder maakte de man zich onder meer schuldig aan een winkeldiefstal.

De Holwerder wordt ook verdacht enkele inbraken, heling van een compressor en diefstal van een bromfiets. Behalve de twee inbraken die hij samen met de Dokkumer heeft gepleegd, ontkende de Holwerder de beschuldigingen aan zijn adres. Hoewel er in zijn woning een aggregaat is gevonden, dat afkomstig zou zijn van een inbraak bij het Dockingacollege in Dokkum, in augustus vorig jaar, bleef de man stug ontkennen.

De twee liepen tegen de lamp doordat de Holwerder gestolen goederen aan iemand wilde verkopen. De spullen, een flatscreen tv en een damesfiets, waren samen met een tas en een potje met geld op 18 maart uit een woning aan de Flecht in Dokkum gestolen. In de nacht daarvoor had het tweetal uit een garage aan de Rinbank in Dokkum hengels en een gereedschapskist gepikt. Beide keren konden de inbrekers volgens eigen zeggen 'gewoon' naar binnen lopen.

De verdachten hebben allebei een strafblad; de Dokkumer vijf pagina's, de Holwerder één bladzijde meer. Hij heeft een schuld van 15.000 euro en moet rondkomen van 60 euro per week. De andere verdachte zit al een paar jaar werkeloos thuis. Volgens de reclassering heeft hij een drankprobleem. De officier van justitie eiste voor de Dokkumer een gevangenisstraf van 8 maanden waarvan drie voorwaardelijk, plus een werkstraf van 100 uur. Voor de Holwerder vorderde de officier 15 maanden cel waarvan drie voorwaardelijk. Uitspraak over twee weken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws