15.9 °C

19.000 euro voor wiet in Zalen Schaaf

do 24 mei 2007 18.15 uur

LEEUWARDEN - De rechtbank heeft de eigenaren van Zalen Schaaf in Leeuwarden veroordeeld tot werkstraffen en voorwaardelijke gevangenisstraffen. Op 9 januari vorig jaar kwam aan het licht dat de mannen in een goed verborgen ruimte van muziekcentrum een hennepkwekerij hadden opgezet. De twee uitbaters, een 59-jarige inwoner van Leeuwarden en een 62-jarige inwoner van Hurdegaryp, zaten in geldnood, mede vanwege de strenge gemeentelijke regelgeving.

De rechtbank veroordeelde het tweetal tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. De door de rechtbank berekende inkomsten uit de illegale wietteelt , ruim 19.000 euro, moeten de mannen aan de Staat betalen. Een derde verdachte, een 62-jarige Leeuwarder die als klusjesman bij Zalen Schaaf in dienst was, kreeg ook een werkstraf van 240 uur, plus drie maanden cel voorwaardelijk. Hij moet 16.000 euro terugbetalen. De officier van justitie had tegen de twee uitbaters zes maanden cel geëist.

De politie kwam de hennepplantage op het spoor na een melding bij Misdaad Anoniem. Na het nodige vooronderzoek, er werden onder andere warmtemetingen met een hoogwerker gedaan, deed de politie op 9 januari een inval. De wietkwekerij was in drie ruimtes ondergebracht met elk 300 plantjes en had zo'n drie jaar gedraaid. De wiet werd door een kennis bij coffeeshops verkocht. De hennep werd door familieleden van de uitbaters geknipt.

De eigenaren zaten drie jaar geleden dik in de financiële problemen. De strenge regelgeving, onder meer op het gebied van geluidsisolatie, vereiste de nodige investeringen, maar geld was er niet. Om het gat te vullen werd meer dan 200.000 euro bij de bank geleend. Uiteindelijk kwam de kennis met het idee om geld te genereren via de lucratieve hennepteelt.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws