Account
Logo
Zoeken
3.9 °C

Verdachte slaat hond met schep

vr 30 maart 2007, 20.15 uur

LEEUWARDEN - Een man uit Twijzelerheide (46) was het er duidelijk niet mee eens dat hij vrijdagmiddag voor de rechter in Leeuwarden moest verschijnen op verdenking van dierenmishandeling. Op 8 november 2005 zou hij een herdershond met een schep op de kop hebben geslagen. Dat ontkende de Twijzelerheidster niet, alleen vond hij dat hij uit zelfverdediging had gehandeld. De man had de hond een week eerder via Marktplaats op de kop getikt.

Aanvankelijk was er niet veel aan de hand. Tot hij op een avond door zijn vrouw werd opgebeld. Ze was bang, de hond wou niet luisteren en hij was agressief. Toen de Twijzelerheidster thuiskwam, was het dier 'zo lief als wat'. Op 8 november leek het alsof de hond wou spelen. Het baasje gooide een stok weg, die de Duitse herder telkens weer ophaalde. Op een gegeven moment begon de herder te grommen toen de verdachte de stok wilde oppakken. "Hij werd steeds agressiever", zei de man.

Hij gaf de hond 'een tikje' met de schep, als waarschuwing. Dat haalde niets uit. Hij gaf nog een tikje, maar de hond werd almaar agressiever. De derde tik was goed raak: de herder was even buiten westen. Toen het beest weer bij zijn positieven kwam, werd hij aan de ketting gelegd. De Twijzelerheidster belde de vorige eigenaar op: of de hond werd opgehaald, of hij kreeg een spuitje. De hond ging terug.

Een dierenarts constateerde dat het dier een scheur in de tong had en een gekneusde neus. Verder vond de arts dat de herder nogal mager was en dat de vacht vervuild was. De verdachte bestreed dat hij de hond had verwaarloosd. "We hebben 'm maar veertien dagen gehad". De vuile vacht kwam volgens hem van het spelen.

De officier van justitie en de rechter vonden dat ze de man op dit punt niet konden veroordelen, wegens gebrek aan bewijs. Voor het slaan met de schep had de officier geen goed woord over. Dat was pure dierenmishandeling. De rechter legde een boete op van 150 euro. De Twijzelerheidster was het er niet mee eens. "Ik voel me niet schuldig, ik ben beslist geen dierenbeul. Het was hij of ik."

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





regionaal nieuws

Fietsster gewond bij aanrijding

Fietsster gewond bij aanrijding



regionaal nieuws

Auto neemt spontaan een duik in vijver

Auto neemt spontaan een duik in vijver




regionaal nieuws

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

regionaal nieuws

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum