Account
Logo
Zoeken
7.2 °C

Werkstraf voor stelen gsm's in Sumar

vr 23 maart 2007, 19.15 uur

LEEUWARDEN - Eigenlijk is het mooi dat het nog kan, vond de Leeuwarder politierechter vrijdag: je gsm even aan de kant leggen terwijl je lekker aan het sporten bent en niet bang hoeft te zijn dat de eerste de beste de telefoon meeneemt. In het sportcentrum in Sumar was het vorig jaar precies zo gegaan, alleen verdwenen er wel twee gsm's van mensen die aan trainen waren.

De beste manier om de vermiste telefoon op te sporen is meteen het nummer bellen. Dat deden vrienden van de eigenaar vliegensvlug en inderdaad, vanuit een tas in dezelfde ruimte klonk een ringtone. De telefoon was verstopt in een sok en de tas was eigendom van een 18-jarige Surhuistervener. Die bleek nog een telefoon gestolen te hebben. Dat toestel werd niet meteen teruggevonden. Later had de drie jaar oudere broer van de Surhuistervener de gsm gevonden in de bosjes bij het sportcomplex.

Alleen de broer en de vriendin van de 18-jarige zaten vrijdag tegenover de rechter. De hoofdverdachte was er niet. Hij zit vast en had nog geen dagvaarding ontvangen. De vriendin, een 18-jarige meisje uit Tytsjerk, was medeschuldig aan de diefstal van de Nokia; zij had het toestel op verzoek van haar vriend in haar bh verstopt en was zo naar buiten gewandeld. Van de diefstal had ze geen weet. Toen de eigenaar van de telefoon aan kwam lopen, gooide de Surhuistervener het toestel snel in de bosjes.

Hij zou vervolgens zijn broer hebben gebeld, die samen met zijn vader naar de gsm op zoek ging. De jongen vond de telefoon vrij vlot. Hij vertelde niets aan zijn vader en ook niet aan de eigenaar of de politie. Heel merkwaardig vond de rechter, gezien het feit dat de 21-jarige verklaard had dat hij niet van plan was geweest de telefoon te houden. Dat hij de sim-card eruit had gehaald, maakte het verhaal er niet beter op. Volgens hem had hij de eigenaar de volgende dag rechtstreeks willen bellen, om de gsm zonder tussenkomst van de politie terug te geven.

De rechter achtte heling bewezen en veroordeelde de Surhuistervener tot een werkstraf van dertig uur. De Tytsjerkse moet voor medeplichtigheid aan diefstal ook dertig uren onbetaald werken. Een openstaande celstraf van een week werd omgezet in een werkstraf van vijftien uur.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten

regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369




regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.3%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
18.2%
Geen mening  
28.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!