15.4 °C

Bouw Sûkerei gegund aan Jurriëns

vr 22 september 2006 14.20 uur

DAMWâLD - Jurriëns Noord uit Groningen gaat de bouw van het openluchtmuseum De Sûkerei in Damwoude uitvoeren. Vier gerenommeerde bedrijven hadden interesse getoond voor de aanneming en Jurriëns was de laagste inschrijver. Het Groninger bedrijf is bekend van restauratie van het station in Groningen en van Fogelsanghstate te Veenklooster. Het project staat onder supervisie van Adema Architecten te Dokkum en moet in het voorjaar van 2008 zijn afgerond.

Er is gekozen voor een relatief lange bouwtijd omdat het project - in samenwerking met de gemeente Dantumadeel - een leerwerkproject is geworden. Tijdens de bouwfase zal het terrein - zo mogelijk - worden opengesteld voor publiek.

Het museum is geprojecteerd aan de Trekweg achter het complex Botniahiem aan de Doniaweg 95 in Damwoude. Het is de bedoeling dat op het terrein drie "wâldhúskes" en een oude sûkereidroegerij worden herbouwd. De huisjes stonden vroeger in De Valom, Rinsumageest en Zwaagwesteinde en zijn indertijd zorgvuldig gesloopt, gedocumenteerd en worden nu bewaard in zeecontainers door Stichting Dorpsherstel Dantumadeel. De drogerij, die door de stichting is bewaard, stond aan de Falomsterfeart in De Valom. Deze fabriek is begin 2005 door de stichting gesloopt en zal op het museumterrein worden herbouwd.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws