8,9 °C
© Jochem Wiersma

Grote oefening Enitor Buitenpost

do 21 september 2006 19.00 uur

BUITENPOST - De dinsdag-, woensdag- en donderdagavond hebben diverse brandweermensen uit vooral het noordelijke deel van de provincie aan een grote oefening Ongeval Gevaarlijke Stoffen (OGS) meegedaan bij het bedrijf Enitor in Buitenpost. Tijdens het lossen van een vrachtwagen met een heftruck viel de lading en kwamen er vaten met giftige stoffen op de grond terecht. Een persoon die bij de oplegger stond raakte bekneld onder een pallet met lading. Lekkende vaten zorgden er vervolgens voor dat er giftige stoffen vrij kwamen.

De heftruckchauffeur was zo geschrokken en in de war, dat deze met een noodgang bij de oplegger wegreed, en vervolgens aan de andere kant van het terrein tegen de gevel botste. Omdat hij nog vaten op de lepels had liggen, raakte bij de botsing één vat lek en kwamen ook hier giftige stoffen bij vrij.

De gealarmeerde bedrijfsbrandweer van Enitor werd opgeroepen, en riep al snel de hulp in van de regionale brandweer. Deze kwam dan ook massaal ter plaatse. Bij aankomst werd al snel duidelijk dat het een ongeval met gevaarlijke stoffen betrof en dat er zich slachtoffers in de gevarenzone bevonden. De bevelvoerder van de brandweer liet via de meldkamer een speciale container met gaspakken komen.

Nadat twee brandweermensen in extra beschermende kleding bovenwinds het ongeval hadden verkend, brachten zij verslag uit bij de bevelvoerder. Er lag een slachtoffer bekneld onder een pallet, met overal rook om hem heen. Vervolgens brachten zij twee hefkussen tot achter de vrachtwagen.

De inmiddels gearriveerde brandweermensen in maanachtige gaspakken, namen de klus over. Zij bekeken eerst met wat voor giftige stoffen ze te maken hadden. Daarna werden de luchtkussens onder de pallet gelegd. Hiermee werd de pallet gelicht, en kon het slachtoffer worden bevrijd. Hij is onderweg naar het ziekenhuis alsnog overleden. De heftruckchauffeur die brandwonden had opgelopen is door de brandweer ontsmet en per ambulance afgevoerd.

FOTONIEUWS


 

Regionaal nieuws

8,9 °C
13 inbraken
Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar
10 jaar
15 jaar
20 jaar
Leuke koekjes en kleurrijke snoepjes met leuke animaties.

Of speel iets anders op WâldNet Games.