18,5 °C

Rijkslandbouwschool toch monument?

di 25 juli 2006 16.28 uur

DRACHTEN -

Het Rijkslandbouwwinterschool aan de Torenstraat te Drachten wordt mogelijk toch een monument dankzij een uitspraak van de rechter. Smelne's Erfskip streeft naar het verkrijgen van de status van rijksmonument voor de school. Door beëindiging van het agrarisch onderwijs is de toekomst van het schoolgebouw onzeker. Daardoor worden vooral de uiterst zeldzame glas-in- loodramen van Theo van Doesburg serieus bedreigd.

De rechtbank heeft nu uitspraak gedaan op het beroep dat Smelne's Erfskip tegen de afwijzing door de staatssecretaris had ingesteld. De rechtbank heeft op 20 juli het afwijzend besluit van de staatssecretaris vernietigd en daarmee Smelne's Erfskip in het gelijk gesteld. Naar het oordeel van de rechtbank is nader onderzoek en besluitvorming door de staatssecretaris nodig omdat bij deze school wellicht sprake is van 'een bedreigd tópmonument met unieke glas-in- loodramen.'

Met de uitspraak is een geheel nieuwe fase voor de status van de school ontstaan. Het initiatief voor vervolgstappen ligt nu bij de staatssecretaris (Rijksdienst voor de Monumentenzorg) om invulling te geven aan de gerechtelijke uitspraak. Ook is hoger beroep bij de Raad van State mogelijk. De school moet nu wel in álle opzichten als een rijksmonument behandeld blijven, zolang de procedure nog niet is afgerond.

 

Regionaal nieuws