2,6 °C

Hans Monderman Innovator van het jaar

ma 10 april 2006 21.56 uur

DRACHTEN -

Tijdens het Innovatie Festival op donderdag 6 april in Dordrecht is oud-provinciaal medewerker Hans Monderman met unanieme stemmen uitgeroepen tot Innovator van het Jaar. Voorafgaand aan het festival bezocht de "Innovatie Expres" enkele innovatieve projecten in de regio. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 750 én een artikel in het InAxis Magazine. Hans Monderman was genomineerd vanwege zijn Shared Space gedachtegoed, dat hij o.a. in Drachten in de praktijk heeft gebracht op de kruising voor theater De Lawei. Hier is een veilige verkeerssituatie gecreëerd met vrijwel geen verkeersborden en verkeerslichten.

Shared Space is de naam van een nieuwe benadering voor de inrichting van de openbare ruimte die in Europa steeds meer aandacht krijgt. Het meest opvallende kernmerk van Shared Space is de afwezigheid van de conventionele verkeersaanduidingen, borden; wegmarkeringen, drempels en barrières – de drukke warboel zo kenmerkend voor de openbare weg. In Shared Space wordt de automobilist een geïntegreerd onderdeel binnen de maatschappelijke en culturele context en zijn gedrag (zoals snelheid) wordt bepaald door doodgewone normen. Op dit moment delen zeven Europese partners uit vijf landen hun kennis op het gebied van Shared Space.

Internationale bekendheid
De provincie Fryslân is lead partner van het project. Al sinds de start in 2004 staat de Shared Space filosofie in de schijnwerpers. Artikelen in The New York Times, 'International Herald Tribune' en 'Wired Magazine' waren voor nationale en internationale pers de aanleiding om over deze filosofie te berichten.

 

Regionaal nieuws

2,6 °C

8 inbraken

8 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
 
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Maak de kubus - steentje voor steentje - kleiner tot er niets overblijft.

Of speel iets anders op WâldNet Games.