Account
Logo
Zoeken
6.5 °C

Werklozen moeten ondernemer worden

do 19 januari 2006, 18.54 uur

BUITENPOST - Werklozen die momenteel een uitkering genieten, zouden ondernemer moeten worden als ze daarvoor aspiratie hebben. Dat vinden de gemeente Achtkarspelen en Kollumerland. Op 1 februari wordt een informatieavond georganiseerd die alle 'ins en outs' blootlegd rondom het ondernemerschap met steun van de gemeente. De deelnemers zullen door de gemeente financieel worden ondersteund en begeleid bij het starten van een bedrijf.

De aanwezige handelsgeest in de regio is voor de gemeente aanleiding om het project te starten. Om een bedrijf op te starten moet iemand uiteraard ondernemend zijn. De gemeenten denken dat de onbekendheid met de materie vaak de reden is dat het niet verder komt dan dromen. Voor mensen met een uitkering die een bedrijf willen starten, bestaat er twee soorten hulp:

1. Pre-starters:
Het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) biedt een financiële mogelijkheid om met begeleiding een eigen bedrijf te starten. Een pre-starter kan zich twaalf maanden met behoud van uitkering voorbereiden zonder zich beschikbaar te stellen voor regulier werk. Men krijgt daarvoor een vergoeding van te maken kosten zoals een ondernemersplan, productontwikkeling, marktonderzoek en te volgen cursussen.

2. Starters:
Bij het starten van een bedrijf kunnen mensen een beroep doen op een maximaal rentedragend krediet of een borgtocht voor een banklening. De start kan met een deskundig begeleider worden gefaciliteerd en hiervoor kent het Bbz ook een financiële voorziening. Een starter moet een ondernemersplan voor een bedrijf en in maximaal 36 maanden met behoud van uitkering een levensvatbaar bedrijf of beroep ontwikkelen. De uitkering wordt in die periode als lening verstrekt, waarvoor een geldlening tot maximaal 30.417 euro voor bedrijfskapitaal beschikbaar wordt gesteld.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.4%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27.2%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.6%
Geen mening  
28.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!