1,7 °C

Hockey: Nederland - Frankrijk: 11-1

zo 15 januari 2006 22.35 uur

DRACHTEN -

Zondag werd in Sportcentrum Drachten een zaalhockey oefeninterland gespeeld tussen de damesteams van Nederland en Frankrijk. De wedstrijd maakte deel uit van het thuisprogramma dat de dames van de Graspiepers uit Drachten zondag in het Sportcentrum afwerkten. De dames van Nederland wonnen met 11-1 (rust: 4-1).

De interland gold als voorbereiding op het Rabo EK Indoor dat van 20 tot en met 22 januari in Eindhoven wordt gehouden. Hoewel zaalhockey een aparte tak van sport is, een goede veldhockeyer hoeft niet beslist een goede zaalhockeyster te zijn, was er zondag toch een aantal bekende namen uit het veldhockey te zien.

Op de speelvloer waren o.a. de veldhockey internationals Janneke Schopman, keepster Lisanne de Roever, Naomi van As en Maartje Goderie actief. Zaalhockey wordt gespeeld op een veld met dezelfde afmetingen als een futsal- en handbalveld. De zijlijn wordt gevormd door balken en dat is één van de bijzondere facetten van zaalhockey. Spelen via de balk betekent veel snelheid in het spel. De spelregels van het zaalhockey zijn vrijwel identiek aan het veldhockey. Er zijn twee duidelijke uitzonderingen, de bal mag nauwelijks opstuiteren en de bal mag niet worden geslagen maar uitsluitend worden gepushed.

Onder grote publieke belangstelling maakte het Nederlands damesteam er zondag, vooral na rust, in een wedstrijd van twee keer dertig minuten een aardige show van. Nederland speelde een tempo hoger dan Europees middenmoter Frankrijk, er was volop beweging en de balk werd veelvuldig en goed gebruikt om medespelers te bereiken. Na drie minuten werd de Franse doelvrouw Melanie Chevalier voor de eerste keer gepasseerd.

Uit een strafcorner scoorde Maartje Goderie. Janneke Schopman zorgde voor 2-0, waarna Frankrijk wel even aandrong. De Franse dames zagen Gwenaelle zelfs bijna uit een strafcorner scoren, maar moesten ook toezien hoe Nederland via Vera Vorstenbosch na een uitval het derde doelpunt maakte. Tien minuten voor rust rondde Naomi van As een snelle Nederlandse spelhervatting fraai met de backhand af.. De 4-1 ruststand werd bereikt na een Frans doelpunt van Sophie Llobet uit een strafcorner.

Na rust voerde Nederland het tempo op en er werd nu direct “hoge druk” gezet. Bij het opzetten van een Franse aanval zetten twee of drie Nederlandse speelsters de speelster in balbezit al bij de Franse cirkel vast. Die strijdwijze leverde veelvuldig Frans balverlies op. Nederland profiteerde daar regelmatig van. Er kwamen kansen en strafcorners.

Uit één van die strafcorners zette Schopman de Nederlandse doelpuntenmachine weer in gang met een snoeiharde bal. Goed storend werk van Schopman en Marieke Dijkstra betekende 6-1 door Goderie. Uit de mooiste aanval van de middag werd het 7- 1. De bal werd net zolang rondgespeeld tot er een speler vrij kwam waarna de bal giftig snel rondging en Eva de Goede uiteindelijk de vrijstaande Goderie vond.

Tussen de 23e en 25e minuut zorgde Nederland voor een waar Frans slagveld. Er werd vier keer gescoord. Marieke Dijkstra uit een strrafcorner, Schopman nadat Nederland Frankrijk opnieuw helemaal vastzette, Goderie met een backhandje. Schopman zette daarna het laatste puntje op de i uit een strafcorner. Eindstand 11-1.

 

Regionaal nieuws