2,3 °C

Strijd tegen armoede in Dongeradeel

ma 28 november 2005 01.21 uur

DOKKUM -

Een collectief moet ervoor zorgen dat de armoede in de gemeente Dongeradeel aangepakt wordt. Nieuw Collectief is een landelijke beweging, die actief is binnen het CDA en die zich inzet voor een socialer beleid van de partij. In Dongeradeel is sinds kort ook een groep van Nieuw Collectief actief.

Het collectief is hard nodig, want het gaat niet goed met de werkgelegenheid in Dongeradeel. "Vader zit thuis na de laatste reorganisatie bij Prins en moeder heeft ontslag gekregen bij Enna Aerosols." Het tekent de economische malaise. Voor dit getroffen gezin heeft dat ingrijpende gevolgen. "Zo werd de zwemles van de kinderen afgezegd om de kosten te drukken." Dit voorbeeld werd opgetekend uit de mond van één van de deelnemers aan de eerste huiskamerdiscussie van Nieuw Collectief dat afgelopen woensdag werd gehouden.

Het collectief probeert via de discussies een beeld te schetsen en hiermee de gemeentelijke en landelijke CDA-fracties onder druk zetten om een socialere koers te varen. "De gemeente moet met daden komen, en niet alleen met een taskforce, om de economische problemen in Dongeradeel aan te pakken", zo luidt het advies van Nieuw Collectief Dongeradeel dat al een tiental leden telt.

"Burgemeester Cazemier kan wel zeggen dat de werkgelegenheid vooral uit de toeristische sector moet komen, maar wat doet de gemeente dan concreet om het toerisme hier te stimuleren?" zo vroeg Jouke Douwe de Vries zich af. De Vries is mede-initiatiefnemer van Nieuw Collectief landelijk en woont in Dokkum. "Gaan we toeristische bedrijven hier naartoe lokken met aantrekkelijke grondprijzen en subsidies? Of heeft de gemeente andere ideeën?"

In de provincie Friesland zit maar liefst 25 procent van de bevolking op het minimum en de kerkelijke diaconieën krijgen steeds meer aanvragen voor financiële steun. Het collectief wil dat de politiek, sociale dienst, scholen, diaconieën en het sociaal-cultureel werk de handen ineen slaan om deze mensen in beeld te krijgen en te helpen.

Nieuw Collectief Dongeradeel roept het CDA op, als grootste fractie in de raad, om het armoedevraagstuk op de politieke agenda te zetten en de problemen aan te pakken. Via de landelijke stuurgroep van Nieuw Collectief zal ook een aantal voorstellen uit de huiskamerdiscussie bij de landelijke CDA-fractie worden neergelegd.

 

Regionaal nieuws

2,3 °C

4 inbraken

14 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Vul de sudoku in met de getallen 1 tot en met 9. Zodat in elke lijn de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen.

Of speel iets anders op WâldNet Games.