Account
Logo
Zoeken
5.3 °C
Zomer in herfst en waar is de winter?
© WâldNet |  Ook de korte broek wordt in deze herfst nog regelmatig gespot.... (Elingsloane, Burgum)

Zomer in herfst en waar is de winter?

za 29 oktober 2005, 15.54 uur

BURGUM - Zelfs tot de laatste dagen van oktober lijkt het wel zomer terwijl we midden in de herfst zitten. En dat dit bijzonder is, blijkt wel uit gegevens van het KNMI. Het gebeurt zelden dat de temperatuur eind oktober weer in de lift gaat tot boven de 20 graden. "Na 27 oktober is zo'n dergelijk hoge temperatuur in De Bilt zelfs niet eerder gemeten. Zondag belooft ook weer een warme dag te worden, waarbij het bij ons tegen de 20 graden kan worden", zegt weerman Dick van Dijk. "Hiermee gaan we dit jaar eindigen in de top 3 van warmste oktobermaanden sinds 1901."

In onze regio is het minder warm geworden dan in De Bilt en uit gegevens van Weerstation Kollumerzwaag blijkt dat het etmaal gemiddelde ligt op 11.8 graden (op 28-10), maar dat is ook nog eens 2 graden hoger dan het langjarig gemiddelde. De dagen die daarbij in het oog springen waren 10 oktober (20.5 graden) en 27 oktober (20.2 graden) en de warme zondag in het vooruitzicht.

"Er kunnen veel oorzaken genoemd worden voor dit uitzonderlijk warme weer. Eén daarvan is de opwarming van de aarde. Meer voor de hand ligt echter het feit dat er diverse orkanen zijn geweest bij Amerika, die daarna als depressie via de Atlantische Oceaan onze omgeving zijn opgekomen en die in combinatie met hoge drukgebieden boven Europa, er voor gezorgd hebben dat wij in een zuidelijke stroming kwamen te zitten", aldus Dick van Dijk. Deze stroming heeft warme lucht naar onze regio gevoerd en door het hoge druk gebied konden de depressies ons niet bereiken, op een enkele storing na.

Waar blijft die winter dan?
Voorlopig is het nog herfst, ondanks de wintertijd. Maar de kaart begint er minder optimistisch uit te zien. "Met name het begin van volgende week ziet er steeds wisselvalliger uit met een lagere temperatuur", aldus Van Dijk. "Over twee weken wordt er zelfs al aanvoer van koude lucht vanuit het oosten berekend. Maar de ervaring leert, dat verwachtingen verder dan drie dagen, vergeleken kunnen worden met koffiedik kijken. "En de winter? Die komt vanzelf!", aldus onze weeerman Dick van Dijk.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381


regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'



regionaal nieuws

Raad kauwt nog even flink op woningen Houtigehage

Raad kauwt nog even flink op woningen Houtigehage


regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand


Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.1%
Nee  
55.1%
Maakt me niet uit  
18.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!