1,9 °C
© Jochem Wiersma

Afscheid bij brandweer Dokkum

za 09 juli 2005 23.12 uur

DOKKUM -

Zaterdagavond heeft de brandweer van Dokkum afscheid genomen van Henk Hardtholt. Omdat Henk zondag verjaart en 55 jaar wordt, is daarmee de loopbaan bij de brandweer ten einde. Zijn collega's wilden dit niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Er werd voor hem een brand in scène gezet op het parkeerterrein De Helling in Dokkum. De alarmcentrale zou om kwart over acht het korps alarmeren voor een autobrand met daarbij mogelijk een drenkeling. Op de kazerne hadden de collega's zich om acht uur al verzameld en de autospuit was voorzien met spandoek.

Echte brandmelding....
Toen het korps plotseling werd opgepiept met een echte brandmelding aan de Kammingastrjitte in Dokkum leek het even mis te gaan. Een barbecue stond in brand en na de melding rukte Henk supersnel uit. Hij werd door de collega's tegengehouden want dan zou hij het spandoek op de brandweer auto zien. De brandweer vertrok dan ook zonder Henk en omdat het een kleine brand betrof, waren de mannnen snel weer terug op de kazerne en kon men wachten op de melding waar ze de hele avond al op gewacht hadden.

Voor de tweede keer spoedde Henk zich naar de kazerne en deze keer mocht hij wel mee. Inmiddels was zijn vrouw door collega's van huis gehaald en die werd naar De Helling gebracht. Daar moest zij plaatsnemen in de boot van de brandweer. Midden op het water viel de motor van de boot uit, en men riep om hulp. Henk die inmiddels ter plaatse was, kreeg de opdracht om naar de boot te zwemmen en deze naar de kant te brengen. Omdat Henk in zijn vrije tijd aan sportduiken doet, was dit net een klusje voor hem.

De duikers van brandweer Damwoude die ook in het complot zaten hadden een duikpak klaarliggen en daar werd Henk in gehesen. Na enig zoeken onder water kwam Henk uiteindelijk bij de boot terecht. Tot zijn verbazing zag hij dat zijn eigen vrouw aan boord zat. Henk, die 25 jaar bij de brandweer zit, is zijn loopbaan begonnen op Schiermonnikoog. Door verhuizing naar de vaste wal moest hij afscheid nemen van de brandweer Schier en kon hij zijn hobby bij brandweer Dokkum voortzetten.

FOTONIEUWS


 

Regionaal nieuws