Account
Logo
Zoeken
Zoeken
4.8 °C

Requiem van Gabriël Fauré

DRACHTEN - Een topconcert op zondag 19 maart om 16.00 uur in de Grote Kerk van Drachten. Het Noord-Nederlands Kamerkoor o.l.v. Jan Vermaning brengt – met Eeuwe Zijlstra op het Hillebrandorgel – het wereldberoemde Requiem van Gabriël Fauré. Ook diens Cantique de Jean Racine wordt ten gehore gebracht. Het concert begint om 16.00 uur, een kaartje kost 10 euro.

Fauré (1845-1924) schreef zijn grootste werk tussen 1885 en 1890 om zijn overleden vader te eren. Anders dan veel collega-componisten zag hij de dood niet als een noodlottig einde, maar als de verlossing uit het aardse lijden, de overgang naar het eeuwige leven in de hemel. Zijn nagedachteniswerk is dan ook niet zwaar en somber, maar juist licht en hoopvol.

Of zoals de componiste Nadia Boulanger (1887-1979) het omschreef: ‘De sobere expressie van rouw wordt nergens teniet gedaan door effectbejag van de componist; geen spoor van twijfel ondermijnt zijn vaste geloof. Het werk straalt vertrouwen uit en een hoopvolle verwachting in een nieuwe toekomst.’

Kenmerkend is bijvoorbeeld dat Fauré het gedeelte over het Dag des Oordeels (Dies Irae) oversloeg. De kritiek op zijn subtiele compositie was niet mals, maar zelf had hij er alle vertrouwen in dat het werk hem wereldberoemd zou maken. En hij kreeg gelijk. Bekende onderdelen uit de mis zijn het Pie Jesu voor sopraan en orgel en de baritonsolo uit het Offertorium.

Waar:Grote Kerk
Plaats:Drachten
Datum:19-03-2023
Aanvang:16.00 uur
 

Arjen Bakker

Drachten