11 °C

Wereldpremière Alma Rosé Suite

DRACHTEN - De Grote Kerk in Drachten heeft een wereldprimeur te pakken. Op 25 september klinkt vanaf 16.00 de allereerste openbare uitvoering van de Alma Rosé Suite. Om 15.30 gaan de deuren open. De entreeprijs is 10 euro inclusief thee of koffie.

De Alma Rosé Suite is de muzikale vertolking van het leven van een Joods meisje, Alma Maria Rosé (1906-1944). Ze werd geboren als dochter van de beroemde concertmeester van de Wiener Philharmoniker Arnold Rosé en Justine Mahler, de lievelingszus van de componist en dirigent Gustav Mahler. De Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan haar carrière als gevierd violiste en orkestleidster, onder meer van de beroemde Wiener Walzer Mädeln.

Toen ze in 1943 naar Auschwitz-Birkenau was getransporteerd, kreeg ze van de commandant – die haar herkende - het bevel het damesorkest van het kamp onder haar hoede te nemen. Dat moest spelen als de gevangenen aan het werk gingen en aan het einde van de dag als ze terugkwamen. Ook verzorgden ze concerten in de open lucht en bij de ziekenboeg.

Alma’s inzet bracht de muzikanten tot een verbluffend hoog niveau. Mede daardoor ontliepen de orkestleden de gaskamer. Uiteindelijk overleefden ze allemaal de oorlog, op Alma zelf na. Zij overleed op 5 april 1944 aan een voedselvergiftiging, opgelopen door het eten van conserven op een verjaardagspartij buiten het kamp, waar ze bij uitzondering mocht optreden.


Twaalf dansen
Componiste Carine de Winter zette Alma’s levensloop op muziek in een suite, bestaande uit twaalf dansen. Die worden vertolkt door het Trio Alma Rosé waarin De Winter zelf piano speelt. De andere leden zijn Arjan van den Boom (cello) en Iria F. Rodríguez Álvarez (viool).

U kunt op 25 september kaarten kopen aan de deur, maar als u verzekerd wilt zijn van een plek kunt u ook reserveren door een mail te sturen naar drachtengrotekerk@gmail.com. Uw reservering is definitief zodra u het entreebedrag heeft overgemaakt op rekening NL09 ABNA 0593 1251 34 t.n.v. A.J.W.A. Vermeulen onder vermelding Alma Rosé.

Waar:Grote Kerk
Plaats:Drachten
Datum:25-09-2022
Aanvang:16.00 uur
 

Arjen Bakker

Drachten