'Frysk appe' doet vooral jeugd in De Wâlden
BURGUM - Jongeren uit De Wâlden gebruiken het meest Fries als ze aan het 'whatsappen' zijn. Dat blijkt uit het onderzoek onder Friese jongeren dat onderzoeker Lysbeth Jongbloed-Faber van de Fryske Akademy de afgelopen maanden uitvoerde. Jongbloed heeft op 20 Friese scholen in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs onderzoek gedaan naar het taalgebruik van 2000 jongeren tussen de 14 en 18 jaar op sociale media. Zo'n 98% van de jeugd gebruikt sociale media waaronder Whatsapp met 95% het meest gebruikt wordt. Daarna volgen Facebook (86%) en Twitter (76%).
Uit het onderzoek blijkt dat Fries nog altijd meer een spreektaal dan een schrijftaal is. Hoe formeler een medium wordt, des te minder het Fries wordt gebruikt. Zo wordt in sms’jes en op WhatsApp het Fries door ongeveer de helft van de Friestalige jongeren vaak gebruikt. Op Facebook en Twiter zijn dat nog zo’n 30% en in e-mails ligt het aandeel op 15%. Welke taal iemand het liefst spreekt, heeft de grootste invloed op de taal die de persoon ook op sociale media zal gebruiken. Andere factoren van invloed zijn de houding tegenover het Fries, de schrijfvaardigheid en de doorsneehouding tegenover het Fries op school.
In Friesland zijn er grote verschillen gemeten in het gebruiken van het Fries. Zo wordt in het algemeen in de grote steden bijna geen Fries gebruikt, terwijl in de kleinere plaatsen en in Noordoost Friesland het Fries op sociale media veel gewoner is. In de Friese Wouden wordt het Fries het meest gebruikt. Het Fries wordt vaak fonetisch geschreven. De meeste jongeren weten dat, maar vinden dat niet erg: "De mensen begrijpen wel wat ik bedoel." Sommigen vinden het verder te veel werk om alle dakjes en streepjes te typen en anderen weten niet zo goed wanneer ze die moeten gebruiken.
Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn