Stevige straffen op 'Zendpiratendag'
LEEUWARDEN - Ze waren een poosje niet op zitting geweest, maar vrijdag was het voor het eerst sinds lange tijd weer 'Zendpiratendag' op de Leeuwarder rechtbank. De economische politierechter kreeg achter elkaar zes etherpiraten tegenover zich, ze waren eind 2007 en begin vorig jaar door de vaste controleur van het Agentschap Telecom gepeild. De zaken waar de rechter zich over moest buigen waren behoorlijk oud doordat de controleur een poos ziek is geweest. De proces verbalen waren blijven liggen.
Onder de namen 'Alpina FM', 'Muskusrat FM', 'Bartje 4', 'Studio MP', 'Het Feesthuisteam' en 'Piratenteam Friesland' stuurden de zendamateurs hun plaatjes de ether in. De officier van justitie maakte nog maar eens duidelijk waarom justitie ze zo fanatiek achter de broek zit. De zenders storen de uitzendingen van de normale, legale radiostations op de FM-band. Ook hulpdiensten -ambulance- en het vliegverkeer ondervinden hinder van de uitzendingen van de piraten op de drukbezette FM-band.
Dat de zenders een groot bereik kunnen hebben bewees de etherpiraat uit Munnekeburen ('Piratenteam Friesland'). Zijn zender werd tot in Amersfoort gepeild. Hij had dan ook een zendmast van 62 meter hoog met een vermogen van 10.000 watt in een weiland bij Spanga staan. De boetes zijn ook hoog en ze worden steeds hoger, naarmate de piraten vaker tegen de lamp lopen. Een Leeuwarder ('het Feesthuisteam') werd in augustus 2007 'gesnapt' en in april 2008 nogmaals. Hij kreeg een transactievoorstel van 3300 euro in de bus. Hij was zich een hoedje geschrokken.
De andere verdachten, een 33-jarige man uit Stroobos ('Alpina FM'), een 44-jarige Engwierumer ('Muskusrat FM'), een Surhuistervener (51), de man achter 'Bartje 4', en een 22-jarige inwoner van Kollumerzwaag ('Studio MP') kregen acceptgiro's van € 1100 in de bus. De Kollumerzwaagster kreeg een transactievoorstel van 1650 euro, hij was voor de tweede keer binnen vijf jaar de klos. Hij was niet de enige die vaker met het zendbijltje had gehakt.
De Engwierumer werd in 1984 voor het eerst uit de ether gehaald. Destijds bedroeg de boete nog 'slechts' 300 gulden. Negen jaar later was het weer raak, toen moest hij 500 gulden betalen. Omdat justitie meestal niet verder dan vijf jaar terugkijkt, telden die overtredingen vrijdag niet meer mee. De Engwierumer kreeg een werkstraf van 150 uur, waarvan 50 voorwaardelijk. De man zit momenteel zonder werk. Om zijn gezin niet extra te straffen, legde de rechter geen geldboete op.
Deze verdachte bracht aardig onder woorden wat de zendpiraten bezielt: 'Het is een hobby, het is een kick'. De verdachte uit Munnekeburen sprak van 'de gezelligheid eromheen' wat het zenden zo leuk maakt. Hij kreeg een boete van 1100 euro. De piraat uit Stroobos moet 120 uur onbetaald werken. Omdat hij in 2003, 2004 en 2005 ook al was betrapt eiste de officier een celstraf van twee maanden. Dat vond de rechter nog een stapje te ver. 'Bartje 4' is ook geen onbekende in piratenland. Hij werd in 1984 en 1994 ook gepakt. De rechter veroordeelde hem tot een boete van 800 euro.
De Kollumerzwaagster kwam er met een boete van 1000 euro, plus hetzelfde bedrag voorwaardelijk redelijk voor weg. De Leeuwarder kreeg een werkstraf van 240 uur waarvan de helft voorwaardelijk. Alle in beslag genomen apparatuur, gemiddelde waarde zo'n 1500 euro, werd verbeurd verklaard. De meeste verdachten zeiden dat ze hun lesje wel hadden geleerd. Ze hebben het geld er niet meer voor over, of het geld is op.
Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn