19,5 °C
 Regionaal nieuws
 Fotonieuws
 Videonieuws
 Vraag en aanbod
 Uitgaansagenda
 Misdaad in je straat
 Contact
 Zoeken
 Nieuwsarchief
 Adverteren

SKS Skûtsjesilen en Hardzeildag Sneekweek

Publicatie: 
ma 13 maart 2017 13.28 uur

SNEEK -

SKS Skûtsjesilen en Hardzeildag Sneekweek op een en dezelfde dag in 2017

Sintrale Kommisje Skûtsjesilen en Koninklijke Watersportvereniging Sneek organiseren een historische zeildag


SNEEK - Op woensdag 9 augustus 2017 zal historie worden geschreven als het aan de SKS (Sintrale Kommisje Skûtsjesilen) en KWS ( Koninklijke Watersportvereniging Sneek) ligt. Dit is vandaag op de Algemene Ledenvergadering van de SKS bekendgemaakt. Vanuit een positieve insteek zullen de wedstrijden in het kader van de 202de Hardzeildag (Sneekweek) en de SKS competitie deze dag gezeild worden op de Snitser Mar. In het verre verleden vielen de zeilevenementen ook wel eens samen maar nog nooit werd op het huidige niveau samengewerkt. Beide organisaties, die staan voor breed gedragen en zeer gewaardeerde zeilevenementen, worden in praktische zin gesteund door Rijkswaterstaat en de Provincie Fryslân : bekeken wordt de mogelijkheid om op 9 augustus het Prinses Margriet Kanaal ter hoogte van Terherne enkele uren af te sluiten voor vaarverkeer.

Uniek is dat spannende zeilwedstrijden in diverse klassen open zeilboten worden gehouden in het zelfde wedstrijdwater als waar meteen daarna de historische skûtsjes hun vierde wedstrijd in de reeks van 11 varen. Aan de Hardzeildag nemen gemiddeld zo'n 850 boten deel, de SKS vaart met 14 skûtsjes .
Verwacht wordt dat de unieke combinatie van wedstrijden veel publiek naar het watersportdorp Terherne, het Starteiland en de Snitser Mar zal trekken. De SKS competitie is al sinds jaar en dag het drukst bezochte publiekszeilspektakel ter wereld, op de American Cup na. De Sneekweek is wereldwijd het grootste zeilevenement op binnenwater.
Met de garantie van skûtsjes die vanaf de pier bij Terherne en het starteiland goed zichtbaar zijn zou het wel eens kunnen zijn dat met de combi een zeilspektakel van wereldformaat wordt gecreëerd .
De start van de zeilwedstrijden in het kader van de Hardzeildag wordt een uurtje vervroegd , om ca. 13.00 is de laatste start. Het Skûtsjesilen begint ruim anderhalf uur later dan regulier dus tussen 15.30 en 15.50 uur in plaats van 14.00 uur.

Tijdens de wedstrijden zal beroeps- en recreatie scheepvaart waarschijnlijk geen gebruik kunnen maken van de vaargeul van het Prinses Margrietkanaal. Er worden dan bufferzones ingericht voor de beroepsvaart en voor de skûtsjevloot en volgers in het snelvaargebied bij Terhorne. Het vaarverkeer wordt op de hoogte gebracht via de scheepvaartberichten van Rijkswaterstaat en Provincie Fryslân.
Als deze unieke samenwerking slaagt zal het zeker in 2018 worden herhaald in het kader van Leeuwarden Friesland Culturele Hoofdstad. Waarbij nog grootster zal worden uitgepakt.

  reageren |  verstuur als e-mail | print
 
 
REGIONAAL NIEUWS
Hurdegariper verduisterde 140.000 euro bij Cambuur

Hurdegariper verduisterde 140.000 euro bij Cambuur

Overval op Café Restaurant Overwijk in Tijnje

Overval op Café Restaurant Overwijk in Tijnje

'Doodrijden Dokkumer was geen moord of doodslag'

'Doodrijden Dokkumer was geen moord of doodslag'

Vrouw (69) overleden na aanrijding N355

Vrouw (69) overleden na aanrijding N355

Fietsers in botsing in Drachtstercompagnie

Fietsers in botsing in Drachtstercompagnie

Vijfde editie Lentekriebels in Dokkum

Vijfde editie Lentekriebels in Dokkum

19,5 °C

Meting: 21.05 uur

10 inbraken

(30 dagen)

10 inbraken

(vorige maand)

 
Nieuwste items
Meest gelezen
 
 
 
5 jaar geleden
10 jaar geleden
15 jaar geleden