12.9 °C

Harkema-Opeinde speelt gelijk tegen Ezinge

zo 12 maart 2017, 10.57 uur

HARKEMA - Het begint een eentonig verhaal te worden; Harkema-Opeinde kwam zaterdagmiddag niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Aangezien de tegenstander laagvlieger Ezinge was, voelde de remise als een nederlaag. Het spel van De Heide was niet groots, maar er werd keihard gewerkt en opnieuw kreeg de ploeg een karrenvracht aan kansen. Waar in de voetballerij zo vaak gesproken wordt over het geluk van de koploper, is dat juist iets wat Harkema-Opeinde op dit moment ontbeert. De paal, een knie, een voet of een hand, steeds is er iets dat een doelpunt in de weg staat. Zodoende was er dit weekeinde de derde doelpuntloze puntendeling op rij.

In de eerste helft liet de thuisploeg zich zeker niet van de beste kant zien. Het spel was onrustig. Er mislukte veel. Toch had al in het eerste bedrijf de trekker overgehaald kunnen worden. In de veertiende minuut kreeg Ezinge-keeper Douwsma net zijn hand achter de bal toen Hilbrand Benedictus een voorzet van Fokko Spinder in kopte. Kort hierna kon Ronald van der Wal niet tot een schot komen na een uitstekende pass van Hille Postma.

Een combinatie tussen Wilbert Huitema, Fokko Spinder en Hilbrand Benedictus werd door laatstgenoemde rakelings voorlangs getrapt. In minuut 27 wurmde Ronald van der Wal zich door de vijandelijke defensie, maar vond de goalie op zijn pad. Op slag van rust leek de openingstreffer dan toch te vallen. Een afgeslagen hoekschop kwam bij Dennis Postma terecht. Zijn schot kwam via een been van een Ezinge-speler op de binnenkant van de paal. Halverwege gingen de gedachten van veel supporters terug naar de laatste thuiswedstrijd tegen OKVC. Handen vol kansen, maar geen goals.

Er was echter nog een helft te spelen om dat doemscenario te voorkomen. In het tweede bedrijf kwam de thuisploeg beter voor de dag. Het draaide de duimschroeven nog maar eens stevig aan. Vrijwel meteen na de aftrap kopte Hille Postma een voorzet van Fokko Spinder net naast de paal. Het was het begin van de Harkemaster belegering van de vijandelijke goal, die vrijwel de gehele tweede helft duurde. Fokko Spinder zag een uitstekend schot net onder de lat weggetikt worden door keeper Douwes, Hille Postma schoot een voorzet via een Ezinge-been bij de eerste paal over en Sjirk Bruining ramde vanaf de vijfmeterlijn in vogelvrije positie naast. Toen de klok op 64 minuten stond, verscheen Bruining na een voorzet van Wytse Couperus opnieuw alleen voor Douwes.

Wederom redde de doelwachter, dit keer met de voet. Meteen hierna belandde een afstandsschot van Ronald van der Wal net naast de paal. Harkema-Opeinde begon steeds meer tegen de klok te spelen. Dit kwam het spel van de koploper niet ten goede. Toch waren er ook in de slotfase nog kansen de wedstrijd over de streep te trekken. Hille Postma soleerde over de achterlijn en schoot vanuit een moeilijke hoek op de voet van keeper Douwes, vanuit de rebound was het Gerard Spinder die eveneens de voet van de goalie raakte. In de slotseconden veranderde Hille Postma nog een kopbal van Alex van der Tuin van richting. Het sluitstuk van Ezinge bleef fier overeind.

Met de gelijke spelen van de laatste weken is de veilig lijkende voorsprong van Harkema-Opeinde op concurrent GSVV aardig geslonken. Komende week wacht de derby in Twijzelerheide tegen VVT. Aangezien deze tegenstander in Harkema ook al niet kon worden verslagen, lijkt dit niet de ideale opponent het vertrouwen tegen op te krikken. Aan de andere kant is het volledig overbodig om te wanhopen. Achterin staat het bij de Harkemasters als een huis, scoren is het enige wat momenteel even ontbreekt.