Account
Logo
Zoeken
13.1 °C
© Jochem Wiersma |  Wethouder Van der Ploeg ontvangt een kistje met de eerste Wâldgieltjes van 2016.

Eerste Wâldgieltsjes De Wâlden in Dokkum

vr 22 juli 2016, 19.25 uur

DOKKUM - De eerste Wâldgieltsjes van 2016, dit jaar geteeld in Kollumerzwaag, zijn er weer. Wâldgieltsjeteler Jaap Wilman, aardappelgroothandel Greydanus uit Heerenveen en streekkeurmerk Wâldpyk hebben vanmorgen de eerste exemplaren van dit oude aardappelras uit De Friese Wouden overhandigd aan wethouder Albert van der Ploeg van de gemeente Dongeradeel

Dit gebeurde bij het Stadhuis van Dokkum waar kisten vol gieltsjes op een praam naar toe werden gebracht. Jaap Wilman en vertegenwoordigers van Greydanus en streekmerk Wâldpyk waren hiervoor speciaal uitgedost in oude boerenkleding. Na de overhandiging brachten zij de aardappelen, geheel in stijl met een prachtige antieke blauwe trekker en een klassieke ‘Prins Dokkum landbouwwagen’, naar Jumbo Foodtheater. Daar kon iedereen de Wâldgieltsjes proeven .

Jan de Boer van streekmerk Wâldpyk, die voor de gelegenheid de rol als stadsomroeper op zich nam, riep luidkeels en blazend op een oude toeter mensen bijeen om de overhandiging te aanschouwen. Daar zagen ze Tjalke Stoelwinder van Greydanus het eerste kistje Wâldgieltsjes overhandigen aan wethouder Van der Ploeg. “Een oud aardappelras, een streekproduct met een rijk verhaal.

Een verhaal dat het goed doet in de stad en daarom verkopen onder andere de beide Jumbo’s hier in Dokkum deze Wâldgieltsjes. We zijn dan ook blij de eerste Wâldgieltsjes in ontvangst te mogen nemen en bij te dragen aan de promotie van dit bijzondere gewas”, aldus wethouder Albert van der Ploeg.

De aanbieding van de eerste Wâldgieltsjes betekent traditie getrouw het startschot van het Wâldgieltsjeseizoen. Elke jaar bedenkt de keten van teler, groothandel en streekkeurmerk weer iets ludieks om het Wâldgieltsje voor het voetlicht te brengen. Zo is de mascotte van SC Heerenveen al eens een dag op pad geweest met de gieltsjes, trok sterkste man Wout Zijlstra al eens een vrachtwagen vol Wâldgieltsjes naar de winkels en hebben vertegenwoordigers van de Wâldgieltsjes verkleed als poltieagenten eens een Wâldgieltsjedief op heterdaad betrapt.

Aansluitend aan de actie in Dokkum vindt tot en met september bij diverse supermarkten in Friesland, Drenthe en Overijssel een consumentenactie plaats waarbij klanten prachtige gekleurde kruiwagens kunnen winnen.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Zoektocht op het water naar vermist persoon

Zoektocht op het water naar vermist persoon


ondernemend nieuws

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering




regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland