Account
Logo
Zoeken
7.9 °C

Hondenbezitter maanden met de dood bedreigd

ma 18 juli 2016, 19.00 uur

LEEUWARDEN - De eigenaar van een zwarte Labrador is tussen begin maart vorig jaar en 11 januari van dit jaar meermaals bedreigd door een 59-jarige inwoner van Surhuisterveen. De Surhuistervener voelde zich op zijn beurt bedreigd door de Labrador, zei hij maandag tegen rechter Klaas Bunk. Elke keer als hij op zijn mountainbike door een natuurgebied bij Bakkeveen fietste en hij de hond en zijn baas tegenkwam, zou hij doodsangsten hebben uitgestaan.

De hondenbezitter zou volgens de Surhuistervener telkens 'houden en keren' hebben om de Labrador in bedwang te houden als hij er langs fietste. Het liep pas echt uit de hand toen hij een keer aan de man vroeg wat er zou gebeuren als de hond losbrak. 'Dan moet je hard fietsen', zou de ander hebben gezegd. En dat met een lachend gezicht, zei de Surhuistervener verontwaardigd. Daarna was de beer los.

Elke keer als de Surhuistervener de eigenaar van de hond tegenkwam, vlogen de meest ernstige bedreigingen door de lucht. De Surhuistervener dreigde de hond en zijn baasje dood te steken en een kogel 'door de kop' te jagen. Dat de andere man altijd met een stok liep, was voor de Surhuistervener het bewijs dat de hond levensgevaarlijk was. 'De hondenbezitter koos uiteindelijk eieren voor zijn geld en liet zijn hond op andere tijden uit.

Toch kwam hij de Surhuistevener nog een paar keer tegen en werd hij opnieuw getrakteerd op een scheldkanonnade. Op advies van de wijkagent nam de man een dictafoon mee en nam hij een woedeuitbarsting van de Surhuistervener op. De wijkagent bleef in de buurt en zag dat de Surhuistervener een mes bij zich had. Dat was om zich te verweren. 'Ik dacht als de hond losraakt, dan heb ik toch iets. Met mijn blote handen kan ik niks beginnen', zei de verdachte.

Officier van justitie Thea Pitstra zag een contactverbod als enige oplossing: als de Surhuistervener de andere man en zijn hond tegenkwam, dan moest hij met zijn mountainbike maar rechtsomkeert maken. Dat ging de rechter iets te ver. 'Dat is in praktische zin onuitvoerbaar en te ingrijpend', stelde Bunk. Hij legde wel de door de officier geëiste werkstraf op. De Surhuistervener liep na de zitting meteen door naar de balie van de rechtbank om hoger beroep aan te tekenen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
30.2%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
32.6%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
16.3%
Geen mening  
20.9%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

regionaal nieuws

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

regionaal nieuws

Streep door gaswinning boven Schiermonnikoog

Streep door gaswinning boven Schiermonnikoog



regionaal nieuws

Zorgen over toekomst van theater op Campus Kollum

Zorgen over toekomst van theater op Campus Kollum

Poll: Horen dorpshuis en theater de Colle bij elkaar?

Ja  
53.3%
Nee  
24.8%
Weet niet  
21.9%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

regionaal nieuws

Verdachte van mishandeling ziet 'boze geesten'

Verdachte van mishandeling ziet 'boze geesten'