Account
Logo
Zoeken
3.4 °C

Rechter: grootte hennepplanten maakt niet uit

di 12 april 2016, 13.30 uur

LEEUWARDEN - Iedereen die weleens een jointje opsteekt weet het: als je niet meer dan vijf wietplanten in huis of in je tuin hebt, dan knijpt Justitie een oogje toe. Vijf planten worden gedoogd. Wietplanten die buiten staan, hebben echter de neiging om een stuk groter te worden dan planten die binnenshuis worden geteeld. Buitenplanten zouden veel meer hennep opleveren omdat die groter worden dan binnenplanten.

Dan blijft de vraag: moet je iemand voor de rechter slepen op basis van de opbrengst van de planten, of van het aantal planten dat hij in de tuin heeft staan. Officier van justitie Margreeth Meijer had een 38-jarige Drachtster gedagvaard op basis van de grootte van de vijf planten die hij in de tuin had staan. In eerste instantie had de Drachtster een transactievoorstel thuisgestuurd gekregen.

Als hij 250 euro betaalde, dan zou zijn zaak niet aan de rechter voorgelegd worden. Met de wetenschap dat vijf planten wordt gedoogd, was de Drachtster niet akkoord gegaan met het schikkingsvoorstel. De man had op 14 september vorig jaar vijf hennepplanten in de tuin, van zo'n 1.70 meter hoog. De planten waren bijna volgroeid. De officier vond dat de vijf-planten regel in dit geval niet opging.

De planten waren zo groot dat volgens Meijer eerder gesproken moest worden van hennepbomen of -struiken. 'Dit zijn hele grote planten', stelde Meijer. Die leveren heel veel hennep op, veel meer dan de toegestane gebruikershoeveelheid van 30 gram. En dus stond ze in haar recht door de Drachtster te dagvaarden, was de redenering van de officier. Ze baseerde zich op uitspraken van de rechtbank Maastrcht, in 2005, en het gerechtshof in Den Bosch, in 2010.

Er ligt echter nog een uitspraak van het hoogste rechtsorgaan in Nederland. In juni 2012 besliste de Hoge Raad dat het aantal hennepplanten doorslaggevend is, zolang niet kan worden vastgesteld dat de hennep afkomstig is van meer dan vijf planten. Zolang er geen sprake is van beroeps- of bedrijfsmatige teelt geldt de oude gedoogregel van vijf planten.

De Drachtster zei dat de wiet uitsluitend voor eigen gebruik was. Toen hij zonder werk was komen te zitten, hij ermee begonnen. Rechter Bauke Jansen concludeerde dat de opbrengst van de planten voor privé-gebruik was en dus niet bestemd was voor de verkoop. 'Het OM had deze zaak niet moeten oppakken', concludeerde de rechter. De Drachtster werd vrijgesproken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
75.8%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.4%
Ik hoop dat het doorgaat!  
20.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'