6,3 °C
 Regionaal nieuws
 Fotonieuws
 Videonieuws
 Vraag en aanbod
 Uitgaansagenda
 Misdaad in je straat
 Contact
 Zoeken
 Nieuwsarchief
 Adverteren


Joure doorbreekt hegemonie Sneek

Publicatie: 
wo 08 augustus 2012 20.58 uur

LEMMER -

Lemmer – Er ging aan boord bij de volgers nog net geen gejuich op toen Joure het ongenaakbaar geachte Sneek in de voorlaatste ronde achterhaalde. Iedereen gunt Sneek het succes, maar ‘it is ek wolris aardich dat in oar wint’, was de leidende gedachte achter de virtuele vreugde. Bij Sneek zullen ze er geen traan om gelaten hebben, dat ene punt extra op de totaalscore deerde Douwe Visser niet in het minst. Het was woensdagmiddag op de Lemster Baai een aantrekkelijke wedstrijd die begon, en dat begint een beetje gewoonte te worden, met een valste start.


Dat is op zich niet zo erg, maar het betekent wel dat het tijdschema constant in de war wordt geschopt. Nu was het dus ook weer bijna vijf uur eer iedereen weer in de haven was. De omstandigheden waren uitstekend, al had iedereen een beetje heimwee naar de dikke bries van dinsdag. Nu kwam de windkracht niet boven de drie uit en dat betekende dat er dit keer geen ‘wetter yn ‘e warring’ te zien was. Dat is de prijs die je in deze tijd betaalt voor meer zon en een hogere temperatuur. Goed, je kunt niet alles hebben. De tweede start was goed, iedereen op tijd weg met opnieuw Sneek ‘yn ‘e foarein’. En na het eerste lange kruisrak van de zandloperbaan keek eigenlijk niemand verbaasd op dat Douwe Visser bij de eerste hoge boei de dans leidde.

Maar je kon zien dat de Sneker Pan meer baat heeft bij wat meer wind en dat het nu niet zoals de dagen daarvoor een kwestie was van ‘veni vidi vici’. Maar Douwe Visser hield zich prima staande daar vooraan en eigenlijk twijfelde vriend noch vijand eraan dat hij zijn vijfde zege op rij zou gaan bijschrijven. Maar, geloof het of niet, dat gebeurde niet op deze mooie dinsdagmiddag op de Lemster Baai. Want in de voorlaatste route maakte Dirk Jan Reijenga een slag die fantastisch uitpakte. Hij ging over stuurboord, waar Sneek koos voor de lange bakboordslag en die manoeuvre pakte schitterend uit voor de Jousters. Ze lagen in één keer op kop en waar alle intimi veronderstelden, nee, zeker wisten, dat Douwe Visser dat smetje wel zou wegwerken, gebeurde dat niet. Joure bleef op kop en pakte genoeg voorsprong om onbedreigd naar de finish te kunnen varen. Sneek dus tweede, voor d’ Halve Maen waar schipper Berend Mink in het laatste piepkleine kruisrakje van de onderste boei naar de finish Gerhard Pietersma van Earnewâld vakkundig in de luren legde. Pietersma, als eerste om de onderste boei, maakte de fout om Mink te laten gaan, in plaats van hem onder zich te houden en dat kostte de Earnewâldsters de derde stek. Pietersma was er zichtbaar niet blij mee. Donderdag is de tweede wedstrijd op het IJsselmeer bij Lemmer, vrijdag wordt het kampioenschap afgesloten bij Sneek.

FOTONIEUWS
    

 
REGIONAAL NIEUWS
 
ONDERNEMEND NIEUWS
 
SPORTNIEUWS