Account
Logo
Zoeken
8.2 °C
Foto: Geert Huisman

Skûtsjesilen: Sile dy blinder!

za 23 juni 2012, 20.55 uur

EASTERMAR - Sile dy blinder!
Dat was het motto zaterdagmorgen op de Burgumer Mar waar de Stichting Skûtsjesilen yn ‘e Wâlden’ een nieuwe poging deed om na twee mislukte keren, opnieuw een wedstrijd te laten varen. Deze keer lukte het wel, zij het dat van de twee geplande wedstrijden er slechts één kon doorgaan. De middagsessie moest wegens windkracht zeven worden afgelast.

Maar: ‘Wy hawwe syld en hoe!’, aldus Stichtingsvoorzitter Wijbe Postma op de afsluitende prijsuitreiking op ’t Breed in Eastermar. Maar één wedstrijd dus op deze winderige, maar verder fraaie zaterdag, maar wel één die er qua spanning en sensnatie mocht zijn. De zeven grote A-klassers startten eerst, helemaal onderin het meer en daar stond de meeste wind en waren de golven het hoogst. En dat betekende dat schippers en bemanningen ‘der plat foar’ moesten en dat het motto van de ‘Stichting Skûtsjesilen yn ‘e Wâlden’ volledig waar werd gemaakt: ‘mei it brûs foar de kop en it wetter yn ‘e warring’.

Het betekende dat de toeschouwers en dat waren er toch nog redelijk veel, een spektakel van de eerste orde te zien kregen. Spektakel waar de schippers meestal niet zo op zitten te wachten, want omslaan op een knobbelig meer met kans op schade, dat wil niemand graag. Het gebeurde met Freddy van der Heide die zijn Drie gebroeders ineen dikke ‘pûster’ zag omvouwen. Gelukkig had de aan aanwezige sleepboot de Drie Gebroeders snel weer overeind, maar leuk is het niet. Een gebroken mast bij een andere deelnemer betekende een fikse schadepost, maar verder viel het allemaal mee. De Zes Gebroeders van Klaas Kuperuis uit Makkum werd winnaar na een spannende strijd met De Oude Zeug van Arend Wisse de Boer uit Gorredijk. In de kleine A-klasse kregen de deenemers het behoorlijk voor de kiezen als de dikke vlagen het water van de Burgumer Mar zwart kleurden. Maar ze bleven allemaal keurig overiend. Winnaar bij die kleine klasse werd Rinze Herrema met de Engelina Smeltekop uit Earnewâld.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland




regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt


kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost



regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof