13,6 °C
 Regionaal nieuws
 Fotonieuws
 Videonieuws
 Vraag en aanbod
 Uitgaansagenda
 Misdaad in je straat
 Contact
 Zoeken
 Nieuwsarchief
 Adverteren

Woudencertificaat voor 16 boeren
Folkert Algra van de Noardlike Fryske Wâlden reikt Woudencertificaten uit aan milieubewuste boeren.

Woudencertificaat voor 16 boeren

Publicatie: 
vr 17 februari 2012 14.56 uur

NOARDBURGUM -

Zestien melkveehouders uit de Friese Wouden zijn vrijdag 17 februari in het zonnetje gezet vanwege de op hun bedrijf behaalde milieuresultaten. De boeren kregen hiervoor van de vereniging de Noardlike Fryske Wâlden (NFW) een zogenaamd Woudencertificaat uitgereikt.

Sinds 2006 deelt de NFW certificaten uit aan leden die aantoonbaar bijzondere prestaties leveren op milieugebied. Deze boeren werken aan een gezonde kringloop. Ze verbruiken minder belastende mineralen in vergelijking met collega’s. “Zij zijn duurzaam bezig op hun boerderij. Dat noemen we kreas en tûk buorkje, oftewel schoon en slim boeren. Ze gebruiken minder kunstmest en benutten stoffen als stikstof en fosfaat efficiënter. Daardoor krijg je minder milieubelasting in ons waardevolle landschap met onder andere elzensingels, boomwallen en pingo’s”, aldus voorzitter Folkert Algra van de NFW-themagroep ‘landbouw, milieu en water’. Algra mocht de certificaten vrijdag in Noardburgum tijdens de bijeenkomst ‘duurzaam boer blijven in Fryslân’ overhandigen aan zestien melkveehouders.

Het Woudencertificaat is ontwikkeld door de Noardlike Fryske Wâlden samen met de Wageningen University & Research centre. Voorwaarden voor het verkrijgen van een Woudencertificaat zijn onder andere dat het kunstmestgebruik niet meer dan 125 kilo stikstof per hectare mag bedragen, het stikstofoverschot op het bedrijf kleiner moet zijn dan 140 kilo per hectare, het fosfaatoverschot maximaal 40 kilo per hectare en een gemiddeld ureumgehalte in de melk 25 of minder moet zijn. Ook moeten de bedrijven actief deelnemen aan studiegroepbijeenkomsten en aan natuur- en landschapsbeheer doen. Algra hoopt dat meer boeren op een milieuvriendelijke wijze gaan boeren. “Veel melkveehouders die lid zijn van een van onze agrarische natuur- en milieuverenigingen voldoen al aan de eisen van het duurzaam boeren. Ze moeten het alleen nog precies kunnen aantonen met cijfers.”

 
REGIONAAL NIEUWS
 
ONDERNEMEND NIEUWS
 
SPORTNIEUWS

13,6 °C

Meting: 00.35 uur

24 inbraken

(30 dagen)

26 inbraken

(vorige maand)

 
Nieuwste items
Meest gelezen
 
 
5 jaar geleden
10 jaar geleden
15 jaar geleden