Account
Logo
Zoeken
7.8 °C

Motor op auto gebotst: eis werkstraf

za 22 mei 2010, 19.20 uur

LEEUWARDEN - Bij een verkeersongeval op de Wjitteringswei bij Aldeboarn, op 1 augustus vorig jaar, raakte een 42-jarige motorrijder uit Surhuisterveen zwaargewond. De man was tegen de bestelauto van een 22-jarige automobiliste uit Aldeboarn gebotst. Het ongeval gebeurde op de kruising van de Wjiteringswei en de Van Sminiawei.

De Surhuistervener werd per ambulance naar het MCL in Leeuwarden vervoerd. De man was er slecht aan toe: hij had drie gebroken ribben, een klaplong, een gebroken bovenbeen en zijn arm was op meerdere plekken gebroken. De milt moest verwijderd worden en de man verloor veel bloed. Verder was er een knieband afgescheurd en was het kuitbeen op twee plaatsen gebroken.

De Aldeboarnse was aan het voorsorteren terwijl het slachtoffer met drie collega-motorrijders uit de tegenovergestelde richting kwam. De vrouw wilde met haar witte Citroën Berlingo linksaf slaan. De politie vermoedde destijds dat de automobiliste te ver was doorgereden, waardoor ze met haar auto op de linkerweghelft terecht was gekomen.

Dat was ook de lezing van het slachtoffer, die de politie had verteld dat hij de Citroën frontaal op zich af zag komen. Hij wist '200 procent zeker' dat de bestelauto op zijn weghelft reed. De man maakte de beslissing om via de andere weghelft om de Citroën heen te rijden. De automobiliste dacht hetzelfde toen zij de motor op zich af zag komen.

Zij stuurde naar rechts om de motor te ontwijken. Een paar tellen later volgde de onvermijdelijke botsing. Vrijdag, bij de behandeling van haar strafzaak bij de Leeuwarder rechtbank bestreed de vrouw dat ze te ver was doorgereden. Zij weet zeker dat ze op haar eigen rijbaan tegen de wegas aan reed. Volgens haar reed de motorrijder ook tegen de middenstreep aan.

Een van de motorrijders, de partner van het slachtoffer, bevestigde de lezing van de Surhuistervener. Op basis van het remspoor en de schade aan de voertuigen, is het volgens de politie zeer waarschijnlijk dat de Âldeboarnse een inschattingsfout heeft gemaakt wat betreft de positie van haar auto op de weg.

De ongevalsanalisten van de politie achten het echter niet onmogelijk dat het gebeurd is zoals de verdachte heeft gezegd. Vrijdag werd duidelijk dat het ongeval haar niet in de kouwe kleren is gaan zitten. Ze raakte erg geëmotioneerd toen de rechter toekwam aan de medische verklaring en de verwondingen die het slachtoffer heeft opgelopen.

De officier van justitie vindt dat de vrouw 'onoplettend en onachtzaam' is geweest. In dat opzicht valt de botsing haar te verwijten. Dat in tegenstelling tot de advocate, die juist vindt dat haar cliënte alles heeft gedaan om een aanrijding te voorkomen. De officier eiste een werkstraf van 60 uur en drie maanden rijontzegging, plus nog eens drie maanden voorwaardelijk. Uitspraak: 4 juni.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten

regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369




regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.6%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
26.6%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
18%
Geen mening  
28.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!