10,7 °C

Drank rode draad op snelrechtzitting

vr 08 januari 2010 12.02 uur

LEEUWARDEN - Het was relatief rustig in Friesland, tijdens de laatste jaarwisseling. Dat het her en der in de provincie toch een paar keer goed uit de hand was gelopen, was te wijten aan overmatig drankgebruik, was de conclusie van politierechter Agma Baluah. Vrijdag tijdens de speciale snelrechtzitting voor verdachten die zich met oud en nieuw hadden misdragen, werd snel duidelijk dat de drank in bijna alle gevallen behoorlijk in de man was.

De meeste verdachten hadden veel meer gedronken dan goed voor hen was. De snelrechtzitting had volgens de rechter voor hetzelfde geld een alcoholzitting genoemd kunnen worden. Officier van justitie Henk Mous mijmerde nog even verder. Hoewel hij wist dat het niet een reële gedachte was, stelde Mous dat onrust en oproer met oud en nieuw pas uit zullen blijven als Friesland qua alcohol drooggelegd zal worden.

De politie zou het in elk geval een stuk rustiger krijgen. Wat de agenten tijdens de jaarwisseling qua bedreigingen en beledigingen naar het hoofd geslingerd krijgen, kan volgens de officier absoluut niet door de beugel. Een Drachtster (31) die in de oudjaarsnacht in Burgum door het lint ging, had agenten uitgescholden voor 'kankerjuten'. Hij had bovendien gedreigd de agenten te vermoorden. Mous: 'Al heb je nog zo'n dikke huid, dat hoef je niet te nemen'.

De verdachte kon zich niets meer herinneren. Hij had de gehele oudjaarsdag aan de whisky gezeten. Hij werd veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand. Mede op grond van het strafblad had de officier zes weken cel geëist. De rechter gunde de Drachtster nog een laatste kans.

Een 18-jarige inwoner van Drachten riep in de oudjaarsnacht 'kankerpolitie' richting een paar agenten. Het leverde hem een boete op van 200 euro, plus 100 euro voorwaardelijk. Een 22-jarige Drachtster was tijdens de jaarwisseling 2008-2009 ook al in de fout gegaan. In de vroege uurtjes van 1 januari 2010 had hij een vrouwelijke agente uitgemaakt voor 'kankerpopo'. Toen hij opgepakt dreigde te worden, had de Drachtster zich verzet. Ook nu keek de rechter naar het strafblad. Dat pakte voor deze verdachte verkeerd uit. Omdat het al de vierde keer was in een paar jaar tijd dat hij politiemensen beledigde, legde de rechter de straf op die de officier had geëist: drie weken cel.

De overige verdachten kregen, onder andere voor verzet tegen de politie, belediging, opruiing en vernieling door vuurwerk, boetes en werkstraffen. In april van dit jaar is er een tweede oud en nieuw zitting.

 

Regionaal nieuws

10,7 °C
13 inbraken
Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar
10 jaar
15 jaar
20 jaar
Leuke koekjes en kleurrijke snoepjes met leuke animaties.

Of speel iets anders op WâldNet Games.