Account
Logo
Zoeken
10.3 °C
Foto: WaldNet

Wierumer Aek te water gelaten

za 8 maart 2008, 16.30 uur

MODDERGAT - De replica van het historische vissersschip de Wierumer Aek WL 19 is zaterdagmiddag te water gelaten in het Lauwersmeer bij Esonstad. Vanaf 2004 is aan het imposante eikenhouten schip gebouwd door 40 langdurig werklozen. De doop en tewaterlating werd verricht door mw. burgemeester J. Stam van gemeente De Marne. Zij werd geassisteerd door de Noordoostfriese burgemeesters (NOFA-gemeenten) en de heer Jacob de Haan (82), erflater van het oorspronkelijke visserschip WL 19 ‘De Drie Gebroeders’. De tewaterlating viel op de gedenkdag van de vissersramp van Moddergat, 125 jaar geleden.

Vanaf medio mei 2008 is de Wierumer Aek onder zeil beschikbaar voor dagtochten, recreatieve en educatieve arrangementen. De Wierumer Aek is eigendom van Stichting It Fiskersskip en ligt in de zomerperiode in de museumhaven bij camping Lauwersoog. Tijdens de winterperiode ligt de boot afgemeerd bij de oude werf De Helling in de binnenstad van Dokkum en is toegankelijk voor publiek.

De vissersramp bij Moddergat
In de nacht van 6 maart 1883 vonden 121 vissers de verdrinkingsdood tijdens een zware storm op de Noordzee. Een klap voor de hele tak van zeilende zeevisserij in die tijd, die met 83 slachtoffers vooral de kleine gemeenschap van het Friese Paesens-Moddergat zeer hard trof. Tachtig weduwen en 200 minderjarige kinderen bleven ontredderd achter. Twintig vissers uit het naburige Zoutkamp ondergingen hetzelfde lot. De overige slachtoffers waren vissers uit Urk en Nieuwediep.

De Friese en Groningse dorpen herdachten de ramp in eigen kring, waarbij in Moddergat een nieuw herdenkingsmonument op de dijk is onthuld.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

ondernemend nieuws

Frl Bewind jarig: 20 jaar!

Frl Bewind jarig: 20 jaar!




regionaal nieuws

Ree uit hek bevrijd door brandweer

Ree uit hek bevrijd door brandweer