Account
Logo
Zoeken
1.8 °C

Geheime deal is reden waarom Tytsjerksteradiel biovergister Sonac aanprijst

Publicatie: maandag 25 september

 

REACTIES
broodje uit Damwâld

aha dus dit zaakje stinkt

peukje uit Burgum

Deze handelswijze is niet vreemd voor B&W Tytsjerksteradiel.
Die gaan geregeld hun eigen weg.
De raad wordt gewoon voor het blok gezet.
Inspraak van burgers? Ach ja.
Deze gemeente is een bananenrepubliek in het klein.

krektwat uit Burgum

De Rutte en Kaag achterkamertjesvirus heerst dus ook al bij de lokale overheid hier in Fryslân.

nosaofnet uit Lutjegast

Is dit dan geheim of let de raad niet goed op.
Een uitruil door grond is toch niet zo vreemd.

Het bedrijf had ook bezwaren tegen die rondweg optie kunnen beginnen.

advertentie

garelli1972 uit Gytsjerk

en zo wordt de bevolking wederom door de politiek besodemieterd het B&W van 2013 heft dus over hun graf geregeerd en zo het huidige college en raad voor een voldongen feit gezet dus de partijen die er toen in zaten spelen dus een kwalijke rol ten aanzien van de gemeenschap

Booster 3.0 uit Pieterzijl

Dit wurdt ús dus wer troch de strôte triuwn.

stormvloed uit Twijzel

Het schrijven van de gemeente Tytsjerksteradiel is niet te lezen.
Kunnen ze niet gewoon Nederlands schrijven.
🥴🥴🥴🥴🥴🥴🥴🥴🥴🥴🥴🥴🥴

hoeky uit Kollum

Geheim ? Zit toch gewoon leesbaar voor iedereen bij de stukken die hierover gaan ? Staat zelfs in de tekst!! Wát is er dan ‘geheim’ ?? Stemmingmakerij…

WâldNet uit Burgum

Dit is een beproefde methode van Tytsjerksteradiel. Het werd in mei toegezonden naar de raad (met heel veel andere stukken) en de raad was toen vooral bezig met de fusie met Achtkarspelen. Het stuk is daarna niet bij het raadsvoorstel van afgelopen donderdag toegevoegd. Voor de inwoners van Tytsjerksteradiel werd het verborgen gehouden totdat - voor zover bekend - donderdag een inwoner vroeg om het stuk openbaar te maken en dat is daarna door de griffie gedaan.

https://tytsjerksteradiel.bestuurlijkeinformatie.nl/Reports/Item/04349e5b-24ae-4c42-9d95-9a2be8a0b517

We hebben het woord geheim gebruikt omdat het document niet actief helder en transparant naar voren is gebracht. Het verhaal is heel simpel, B&W adviseert positief vanwege de overeenkomst uit 2013 maar over deze deal is tot vandaag niet gesproken.

vstrom1 uit Burgum

dit is een beproefde methode ook in de landelijke politiek. voorstellen behandelen op vrijdag als er minder mensen zijn, zelf een handje vol lui optrommelen en hoppa tata steel kan weer een jaar voorruit. ik probeer nog wat binnen te krijgen door een papieren rietje terwijl in Delfzijl de meest vervuilende rommel getankt word in zee schepen. met dank aan nelie smid kroes.

Keessie65 uit Marrum

Transparantie vertroebelt nogal als het op stront uitdraait. Dit soort dealtjes zijn de reden waarom mensen de politiek niet meer vertrouwen

babbelegûchjes uit Burgum

De eigenaar van Sonac is vleesverwerker Vion. Geen enkel directielid of commissaris van dit bedrijf komt uit het Noorden. De volledige winst is voor de Zuidelijke Landbouworganisatie in Brabant. De directeuren hebben een salaris van meer dan 1,3 miljoen. Tja logisch dat het college dit steunt.

Wendt uit Burgum

De salarissen zijn nu nog veel hoger want het is nu van darling ingredients in Texas. Voor de duidelijkheid: Burgum wil geen tweede Tata.

Bigfeett uit Hurdegaryp

Op zijn zachtst gezegd verdient het geen schoonheidsprijs. Het college had simpel kunnen zeggen “er ligt een oude afspraak, wij willen aan de raad vragen hoe we hiermee om moeten gaan in het kader van deze aanvraag van Sonac”……zó deel je alle informatie en is er niks stiekems aan.

reinier uit Noardburgum

Kijk eens aan! En zo rolt het in het land van besturen… waar het wheelen en dealen tot kunst verheven is en waar vergeten wordt….. DAT ZIJ DE BELANGEN VAN DE BURGERS BEHARTIGEN… en niet ondernemertje moeten spelen anders ga je lekker bij de Jumbo werken…. Verwerpelijke praktijken en men leert nooit van eerdere fouten 😔

mien jong uit Grootegast

NEDERLAND IS ZO FROUDELEUS ALS DE EUROPESE UNIE
maak jullie niet druk dit is al tig jaren zo
als het om bedrijven gaat .als ze de bedrijven maar binnenhalen .

mirjamat uit Ternaard

Frauduleus.

mien jong uit Grootegast

dyslexie en pc werkte niet mee frauduleus.

ambachtschool uit Hantumerútbuorren

Klasse stuk Waldnet! Mooi stukje plaatselijke journalistiek. Doe ff copy/paste aan PowNed/Zembla/Pointer. Zal ze leren die gemeente farizeeërs. Smerige bende daar in alle opzichten!

ookinwoner uit Burgum

Een oude afspraak om een stuk grondgebied bij het bedrijfsterrein te trekken, ok, een milieuvergunning die inspeelt op toenemende efficientie door de capaciteit te verhogen, ok, maar om die twee van 10 jaar uit elkaar liggende kwesties even om te bouwen tot het neerkwakken van een biovergister, da's wel next level! Met alle ervaringen, en ellende, rondom die vergisters, is dat gewoon op geen enkele manier toe te staan in een gebied zo dicht bij een woonwijk! Gewoon niet! Dat vanzelfsprekende positieve advies lijkt mij helemaal niet zo vanzelfsprekend beste volksvertegenwoordiging van B en W.

bigfoot55 uit Burgum

Is verjaart mijns inziens,en de wethouder moet aftreden.

hoeky uit Kollum

Redactie; dank voor uw duidelijke uitleg.

burgumcity uit Burgum

De afgelopen tijd is het weer ouderwets stinken in Burgum e.o., nog meer stank door een biovergister pikken we niet!!!!

slokje uit Burgum

Burgumcity wat wil je er aan doen dan?? Die biovergister komt er hoe dan ook 🤷🏼‍♂️

advertentie

Beppezelf uit Sumar

Ik vind het geen geheim het staat zwart op wit dat had de raad kunnen lezen maar helaas niet goed opgelet maar dat gebeurt wel vaker

jacobus slop ynt krus uit 't Heem

Sonac Burgum is een duurzaam bedriuw en romt alle dierlijke bijproducten op tro dr wat nuttigs mei te dwaan. Dit smyt in protte werkgelegenheid op en fjar de sportferieningen, oranjeferieningen ensz een mooie duit yn e clubkas. T soe toch byzonder jammer weze at dit net mear gebeurde jim stel eamelsekken tinke ollinich mar oan jimsels, grutte egoisten.

Booster 3.0 uit Pieterzijl

Ja sa kweke sy sympathie,in kwartsje hjir en dér en net seure.

Maarten Zeilstra uit Dokkum

Jacobus, kijk eens wie t zegt. Zo'n fabriek moet stoppen met uitbreiden. Veestapel krimpt al flink

Lorredraaier uit Buitenpost

Corruptie en de provincie is 1 woord.

Lorredraaier uit Buitenpost

Was al blij met het vertrek van S poepjes,
maar die grauwe Abel is finaal incompetent nog
nooit bûten de loopstal west.

Keessie65 uit Marrum

Benieuwd hoe we er over 10 jaar achterkomen welke stiekeme dealtjes heden ten dagen worden gemaakt met het COA, mag toch hopen dat B&W zo zoetjes aan wel snapt dat de burgers niet helemaal achterlijk zijn

job1973 uit Hongerige Wolf

Ik denk dat dit soort 'geheime deals' de mensen afstoten. En dat veel mensen de politiek wantrouwen, landelijk, maar dus ook lokaal!

Wendt uit Burgum

CDA bestuurde in Burgum altijd, dus dit zal een CDA streek zijn geweest. CDA staat nu ook achter de vergister in plaats van achter de bevolking.

kaptein uit Burgum

Het uitbrengen van een stem op de politiek wordt steeds makkelijker.

waldfaam uit Eastermar

Machtsmisbruik , en dit soort viezigheden hangt mij de keel uit .

eastlakeman uit Eastermar

Ik heb alle reacties gelezen en het valt me op dat er hooguit 5 reacties tussen zitten die goed zijn en de rest is gewoon bagger maar ja dat bepaalt het IQ van schrijvers helaas allemaal wilder en bodet stemmers, Oeh zo dom dat volk niet te geloven die arme sukkels.

kaptein uit Burgum

U bedoelt Wilders en Baudet waarschijnlijk.Wel even de juiste naam opschrijven s.v.p.Niet dat ik fan van beide ben,maar om andere reageerders sukkels te benoemen gaat mij te ver.

eastlakeman uit Eastermar

Sorry ik was even in de war van het kommentaar

Booster 3.0 uit Pieterzijl

Hoe leit dyn eigen iq ast sa skriuwst

Beppezelf uit Sumar

Helemaal mee eens Jacobus uit 't,Heem

werf uit Hurdegaryp

Eerst maar afwachten, wordt wel vaker een nieuwsbericht geplaatst op waldnet zonder goede verificatie.

ambachtschool uit Hantumerútbuorren

@jacobus slop ynt krus uit 't Heem
Dus een bedrijf dat zich niet aan de regels houdt kan zich "afkopen" middels afdrachten aan plaatselijke clubs, instellingen etc. Aflaten verdienen om als de tijd daar is vriendje te worden met ene Petrus de poortwachter. U is ongetwijfeld op de hoogte wat er aan de hand is met Tata Steel, Chemours e.v.a.? Ook maar kraaltjes en spiegeltjes weggeven aan de plaatselijke bevolking dan?. Maar zolang u kraaltjes en kettingen uitgereikt krijgt heeft u daar geen allemaal geen moeite mee zo te lezen. Graag dan uw gastvrijheid voor dit soort bedrijven op uw zeer ruime kavel grond.

johnhuges uit Burgum

Nou maar we kunnen eventueel met z’n allen demonstreren en de rotonde eventueel blokkeren, doen ze op de A12 ook, komt er nooit weer een wagen bij Rendac. Maar wel geurstokjes mee dan. En CDA stemmers jullie weten het nooit weer die groep. Maar eens die Mevr Hoekstra horen wat die te zeggen heeft. En de burgemeester mogen ze ook wel eens navragen , zodra er weer een bijeenkomst is. Oh wat een schande om zo met je burgers te moeten omgaan. Ook al omdat je weet dat je diep door die sonac geen hele goede naam heeft. En werk gelegenheid is er genoeg hoor. Slaat nergens op om dat te benoemen. Zijn in het verleden ook al onderzoeken geweest of door rendac er niet veel meer ALS in de buurt voorkomt. Weet niet wat dat heeft opgegooid, maar zegt wel wat. Speel open kaart gemeente en provincie. Was dit dus de reden dat de provincie het laatste woord wou hebben????. Oh wat een vraagtekens.

hendrikdv uit Sumar

De extra ruimte voor uitbreiding is toegezegd door provincie/gemeente tijdens de koop van grond voor de centrale as. Sonac wil dat nu verzilveren. Daar is in mijn ogen niks vreemds aan. Dat raadsleden hun stukken niet lezen en nu verrast zijn is bijzonderder. Wat ik ook gek vind van het tijdstip van nu is dat omwoners ruime tijd geleden al zijn geinformeerd. Dat er nu pas reactie komt vanuit burgum is wel apart. Aan een van de lezers. Vion heeft een aantal jaren geleden sonac verkocht aan een Amerikaans bedrijf. Al met al is dit een mooi stukje “not in my backyard” politiek.

Wendt uit Burgum

De toezegging is een bevoegdheid van de gemeenteraad. En de raad wist 10 jaar lang van niets. De raad werd pas in mei geïnformeerd en in september viel het besluit. De deal stond in een stuk aangeleverd door Sonac. Dus het is misleiding van het gemeentebestuur.

Buurtbewoners werden misleid door de stinkfabriek want in het foldertje stond iets over een groengasinstallatie en er werd niet vermeld dat het een reeks biovergisters van 25 meter hoog ging. Ik weet niet of je wel eens langs de fabriek bent gereden maar dat is nogal een uitdaging en als je in de fabriek moet laten informeren over wat ze van plan zijn, dat is nogal een uitdaging.

Als de fabriek echt zo duurzaam zou zijn, laat ze dan eerst eens stankvrij opereren en schoon water lozen op het kanaal of daarmee stoppen. Net als met TATA weet dit bedrijf heel goed wat ze wel, de gemeente waggelt er achter aan en de omwonenden zijn de dupe. Omwonenden van de fabriek leven hier ook korter dan de rest van Nederland, laat dat eens onderzoeken.

harrydehengst uit Harkema

zie het 'geheim'er ook niet in, wanneer raadsleden hun huiswerk niet goed doen en niet alle stukken lezen, zitten ze dan niet op de verkeerde plek??? rendac doet niks verkeerds met een uitbreidng, gemeente is er destijds mee ingestemd en behoorde tot de koop/ruil. zwarte piet word nu naar de stinkfabriek geschoven, raadsleden/gemeente zijn diegenen die de fouten maken deze ronde. of je een bio vergister in je achtertuin wilt hebben is een ander verhaal...

joeria uit De Westereen

Misschien moet jij het bericht wat beter lezen. Het klopt verder wel dat de provincie en gemeente veel te lichtzinnig hier mee om gegaan zijn. Er zit duidelijk verschil tussen raad en gemeentebestuur. Gemeentebestuur heeft hier steken laten vallen. Die wisten alles wel maar hebben niet alles verteld.

mike53 uit Burgum

politiek is onbetrouwbaar, het stinkt, net als Sonac

Lorredraaier uit Buitenpost

De meeste riedsleden binne pensionados die nog ien de tiet van Willem Drees leve en tinke,, wiete totaal net wat der bard ien ût joetedeistig libben.

Voor het geven van een reactie op bovenstaand nieuwsartikel dient u eerst in te loggen.

Log in

Nog geen account? Meld je gratis aan