Account
Logo
Zoeken
Zoeken
9.3 °C

Fusie Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel (of niet)

Publicatie: dinsdag 7 februari

 

REACTIES

Wat wurd de boarger hjir better fan? Of giet it net (mear) om de boarger?

Windesheim uit Burgum

Ik frees dot die tiid ienmiddels achter us leit Windesheim, hoe spiitig it ek is, we kin dr ienmiddels hast net meer omhinne!

Bareld45 uit Abbega

Voor de burger is schaal vergroting beter… dat verbeterd de dienstverlening, voor wie het gelooft

De Vries uit Aalsum

 

Gewoan dwaen; wurd alles goedkeaper foar uus💪💪( De earste 2 jier 😂😂)

Bramke uit Surhuisterveen

 

Een voorgekookte maaltijd die wij koud door de strot krijgen gedrukt.
De burger wordt niks gevraagd.
De burger wordt wel voor beslist.

peukje uit Burgum

Als het goed is heeft Peukje met de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen een hokje rood gekleurd. Jij hebt die partij dus toestemming gegeven om voor jouw belang op te komen. Dat is dus je stem.

devil1 uit Kollum

Peukje heeft wel een hokje rood gekleurd ja.
Daarmee stem je op een partij en bepaalde personen.
Peukje kan niet stemmen op ambtenaren die met hun wil en onwil blijkbaar steeds meer macht uit kunnen oefenen op de politieke keuzes die gemaakt worden.
Eerst hoor je daarover in de landelijke politiek,nu ook al op gemeente niveau.
Is het een trend of is het misleiding?
Heeft in elk geval niks met democratie te maken.

peukje uit Burgum

De gemeenteraden, Peukje, moeten nog stemmen over het voorstel. Dat heeft niets met de ambtenaren te maken. Als je een goede wethouder hebt, houdt die de ambtenaren koest. Heb je een zacht ei als wethouder, zoals in Achtkarspelen, dan worden inderdaad de ambtenaren de baas.

devil1 uit Kollum

Niet helemaal devil1. Je hebt het college burgemeester en wethouders en daaronder de gemeentesecretaris en die stuurt vanuit het college de ambtenaren of het management aan. In praktijk doet het college wat hun vanuit de ambtenarij geadviseerd wordt.

De Vries uit Aalsum

 

Om de blixum "net" jirre mei trochsette. Don havve aant sa'n gek die jirre út Burgum bepaalt wot dr ien Bûtenpost gebeure mat en oars om krekt sa. Is hielendol net better. Olles mat mar grutter en grutter sjuchst wol oan Caparis om mar een foarbield te jaan! 1000den misken ien 1 organisaasje ien plak fan lytse beheine plakken. De misken binne dêr nummers wurren en wurre net os misken mear sjoen troch de bazen dêr mar os nummers. Sa giet út krekt sa mei grutte gemeenten. Lit sa ot út is wêrom oltiid mar grutter. Pak op sis.

Ik wol út wol mar don wur ik de baas en kin ol dy ambtenaren dy dit soart praktiken betinke opdonderdje.

Waldruier uit Burgum

 

Dit lijkt mij niet erg gezellig.
Als de medewerkers van de twee gemeenten nou al ziek van zijn .
Letterlijk extern administratie kantoor in huren .
Blijven de kosten ook laag .
Kunnen ze hun geld over de balk smijten.
🥵🥵🥵🥵🥵🥴🥴🥴🥴🥴😭😭😭😭😭

stormvloed uit Twijzel

 

Elke wijziging kost een gemeente altijd geld, zo blijkt achteraf. Met ambtenaren bestaat geen synergie. Dus wat is wijsheid?

Wat je ook kiest, het gaat geld kosten.

Dus dan moet je kijken naar de karakteristieken van de gemeenten en ze zij vrij uniek. Een fusie is vrij drastisch besluit terwijl ermee stoppen, een stuk minder is en niet definitief. Die werkmaatschappij kun je wel behouden om het 'domme' werk te laten doen en verdere alle gemeente eigen zaken via eigen club ambtenaren vormgeven.

joeria uit De Westereen

 

Hoge werk druk, kom op zeg. Zodra mensen worden betaald van gemeenschapsgeld hebben ze geen enkele verantwoordelijkheid voor hun ‘baas/bedrijf’. Gooi de helft van de ambtenaren er uit, dan zullen ze eens zien wat werkdruk is. Alsnog krijgen ze hun werk wel af, en anders maar gewoon 40 uur werken ipv 32.

Betonvlechtster uit Drogeham

 

Voor een ambtenaar is de werkdruk al snel te hoog.

Kareltje uit Holwert

 

@joeria, het zal inderdaad voor de inwoners van beide gemeenten duurder worden, ervaring leert dat men bij een fusie het hoogste tarief van een van de beide gemeenten kiest.
Afvalstoffenheffing zal voor TD inwoners flink hoger worden, maar iets wegbrengen naar de milieu straat voor de 8K inwoners om maar een paar voorbeelden te noemen.

Polvo53 uit Drogeham

 

Alle gemeenten miene mar dat se grutter moatte, en dat it dan effecienter wurdt, feit is, hja stjinne wer fjirder fan de boarger. De lytsere doarpen krije wer minder om tinken, om't Burgum, Bûtenpost, Surhústerfean oan e jildbeudel lûke. Jo sparje in gemeentehûs út, mar fierwei it measte folk is nedich om de grutte fan de gemeente te bestjoeren. Lit de Wâlden mar wat dwars bliuwe, en lit de oare gemeenten der mar troch skea en skande achter komme, dat lyts bliuwe better wie.

dewierewaldman uit Jistrum

 

Gjij ollhjer nei de bliksem. Grutter grutter Grutsk. Allinich Dantumadiel is straks nog zelfstandig. En draait gewoan griene siefers. Nergens foar noadig dat fuseren

blackeagle uit Damwâld

 

Et is nog net te let, een fusie kin better net. Luusterje nij de meansken doch net sa eigen gereid en hoar jim oan et alde beleid!

Sjibbe uit Surhuisterveen

 

Mei de burger ek noch mei prate? En sjoch ek maar iens oer de hage by Dantumadiel ek dy loekt de stekker út de verkering mei noard east Fryslân. 't hoeft allegear net sa grut. Grut wurden is lang net altyd better!

fryskewalden1 uit Uithuizen

Fryskewalden1 Helemaal mee eens. Gemeente Dokkum zeggen we in de Walden, een Air pfffff.. op basis waarvan. Gelukkig blijft onze mooie gemeente zelfstandig. Mocht het in de toekomst wel aan de orde zijn om te fuseren dan graag de zuidelijke richting op😏 Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel!

Mark.1965. uit Damwâld

 

Als ze slim zijn blijven ze zelfstandig, kijk maar naar Noard East Fryslan, 1 zootje en de burger is de dupe, over de jaren is er geen besparing zoals word bedacht, is bij andere fusie gemeenten wel gebleken

helderekijker uit Dokkum

 

Ot ik disse reacties sa jer, en we ha nog een democratie don soe die fusie dr net komme matte. Bin beneid…..

Bareld45 uit Abbega

 

Niet doen, kijk naar gemeente Noardeast-Fryslân
noardeast-fryslan.. drama

Koekenbakkert uit Drachten

 

Voor het geven van een reactie op bovenstaand nieuwsartikel dient u eerst in te loggen.

Log in

Nog geen account? Meld je gratis aan