13.5 °C

Zout op rantsoen in Damwâld en Dokkum

Publicatie: 20 dec 2010, 18.13

 

REACTIES

en na de vorige winter roepen dat er genoeg zout is ingekocht voor de volgende winter en er dan geen problemen zullen zijn.Laat me niet lachen

weetje uit Dokkum

 

Dat belooft dus wat voor de rest van de winter.Je zou denken dat ze nu de (zout)zaken beter voorelkaar zouden hebben t.o.v de vorige winter,maar niet dus.Kunnen de burgers in de vele wijken nu helemaal hun nek breken.

centraal uit Dokkum

 

Zou het ook tactiek van de zoutleveranciers zijn om schaarste te creeeren. Ze kunnen nu vragen wat ze willen. Ik hoop dat ik het mis heb.

wrotter uit Drachten

 

centraal kan beter meehelpen met vegen

rolinda uit Dokkum

 

Wel heel apart.
Deze gemeenten waren toch zo ijverig bezig om beter bereikbaar te worden.
En waar hebben ze op bezuinigd ?........ Juist ja.
misschien is die Centrale As dan toch alleen maar een prestige object voor hun.
Hoewel ik zelf voorstander ben, vind ik dit toch wat een vreemde situatie.

peukje uit Eastermar

 

Dantumadeel heeft inderdaad een strooibeleid: niet strooien. Een tweede fase hebben ze nog nooit gehad. Zowel deze en de vorige winter niet. Het enigste wat ze doen is de hoofdweg, voorweg en doorgaande fietspaden om er voor te zorgen dat men snel door Damwoude kan rijden. Alleen de Damwoudsters kunnen bijna niet uit de woonwijken komen en hoeven dus volgens de gemeente niet weg. Wij kunnen gelukkig nog met de auto met sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden nog het dorp uit komen, maar zal je maar op de fiets moeten of slecht ter been zijn, dan is het bar en boos of helemaal niet. Dantumadeel heeft zelf ook toegegeven geen extra zout ingekocht te hebben en dat blijkt dus wel weer. Wij moeten er zelf voor zorgen dat de tegelpaden voor onze huizen schhon zijn. Heeft de gemeente dan geen plicht om er voor te zorgen dat de mensen veilig de weg op kunnen zonder op hun bek te gaan of de benen breken? Wie is er verantwoordelijk als er wat gebeurd bij dit strooibeleid.

zoeperman uit Damwâld

 

Als er problemen komen in Dokkum ik heb nog een pot jozo zout staan.

hakkeplof uit Terwispel

 

Huh....eerste fase/tweede fase?

En haal die Centrale As er toch steeds niet bij, heeft hier niks mee te maken en moet er gewoon komen!!!

ppuk1265 uit Dokkum

 

Ach, we zijn inmiddels wel wat gewend. Hier is de strooiauto nog niet één keer geweest.

femme uit Dantumadiel

 

ut kin iin dantumadiel net op wese, oan de wegens te sjin wurd er vaak net strooit, en bliuwt ut sjippe gled.

raardropke uit De Westereen

 

rot gemeente dus

aerox2004 uit Driezum

 

En dan zout verkwisten op de Indieksloane waar de grootste helft zo de berm in gebonjourd wordt............. Liep er vanmiddag achter zodoende weet ik wat ik zeg.

kuifkabouter uit Dokkum

 

stumpers de wegen zijn hier sowieso al zwaar kut vergeleken bij buitenpost en zo fiets pad van af groenrijk tot aan zwaagwesteinde toe een brok ijs kom er elke dag langs op de brommer 20 25 km per uur en je glijd nog alle kanten op

toyboy65 uit walden

 

dan met badzout bestrooien de wegen.hedo batco ook weer wat zout af staan

vrouwdokkum uit Dokkum

 

Der is no al net iens jild genoch om de dyken te struien. De Sintrale As net oanlizze, soe Dokkum in protte finansjele pine skele. No wurd der oerol op besunige om soks foarelkoar tekrijen. Om in pear minsken te gerieven moat elstsenien der oan meibetelje. .

boerke uit Dokkum

 

Ik bgrijp niet waarom er niet meer geveegd wordt, eerst vegen en daarna strooien dat helpt naar mijn idee meer dan zout op 10 cm sneeuw strooien.
STEL de winter kwam twee maanden later en net zo lang als nu dan was het zout toch net zo goed bijna op geweest dan hebben ze qua beleid en zout inkopen toch helemaal hetzelfde gedaan dan verleden jaar.
Het beleid van strooien mag toch niet afhangen van hoelang een winter duurt het beleid van strooien gaat toch puur om de verkeersveiligheid ook al duurt de winter 5 maanden.
Hier in Feanwalden weten de bewoners niet eens meer hoe een strooiwagen eruit ziet je komt ze hier niet tegen, alleen de hoofdstraat wordt gestrooid en voor de rest niet, voor de Westreen staan de strooiwagens te dringen om als eerste het dorp binnen te rijden maar ja dat is niet alleen met strooien.

boerke uit feanwaldster

 

Ik ha nieskens al mij pykeboullionblokjes struit ....dat giet tige goed

waadfreon uit Wierum

 

Volgens mij weten ze in geen enkel dorp hoe een strooiauto er uit ziet???Je ziet ze hier ook niet , en als je ze ziet zijn ze leeg..En dan maar denken waar hebben ze het nou gelaten??

gmderoo uit holwerd

 

niet normaal wat een sukkels met zn allen betalen we gemeentebelasting enz nieuwe gemeentehuizen worden gebouwd maar dat goedkope zout is een probleem hoop dat er veel letselschadegevallen komen dan de gemeente aansprakelijk stellen mensen dan word het hopelijk wat anders denk eens aan al die oude mensen

sharkman uit Buitenpost

 

Dongeradeel en Dantumadeel zijn dramatisch wat betreft het strooien. Zodra je in bij Quatrebras bent en richting Drachten gaat is de weg veel schoner dan in deze hoek. Ook zie je daar de strooiauto's rijden en in deze twee gemeenten niet. Behalve bij het gemeentehuis daar zijn ze fanatiek en ook de Zuiderschans gaan bergen zout heen. Tijd om het strooibeleid eens te herzien zou geen overbodige luxe zijn. Vanmorgen om 06.15 was de Lauwersseewei ook weer helemaal wit en geen strooiauto te bekenen. Allemaal de gemeenste maar aansprakelijk stellen als er een ongeluk gebeurd.

noid uit Dokkum

 

is echt niet leuk...zonder zout !!
niet dat ik ver kom...was al VOOR de gladheid gevallen..maar dan in huis...schouder 3 plaatsen stuk en plaat er in met 8 schroeven...maar gun een ander echt niet dat het zelfde gebeurd maar dan door ijzel ..omdat er niet genoeg vooraad is ..is shit ....dus iedereen voorzichtig :)

lady36 uit Gorredijk

 

@rolinda uit Dokkum: Is het bij jou en je buren op de stoep sneeuwvrij??Hier in ieder geval wel hoor.Is normaal dat we dat doen.Kun je ook wel eens proberen.Is maar een hint hoor.Succes ermee.

centraal uit Dokkum

 

Ik ben het met veel voorgaande reacties eens..
en dan te bedenken dat er in Friesland nog amper Sneeuw is gevallen...wat de doorgaande wegen in Westreen aangaan dezen worden al zeer schaars gestrooid....De wegens zijn amper schoon dit zal misschien ook komen door de kleinere fordbedrijfs wagens komen die in de plaat zijn gekomen voor...de vrachtwagens want zie je niet meer..maar toen waren de wegen wel schoner waarschijnelijk werd er toen ook rijkelijker gestrooid....

engele uit Westereen

 

De stoepen zijn bij ons schoon en bij onze oudere buren ook! Paar handjes vol zout en t is weer gepiept. Zeuren hier helpt niet, je kan beter gaan vegen of strooien

heintje uit Anjum

 

stelletje zeikerds hier lees ik wel! als jullie het zo glad vinden blijf je toch lekker thuis tsjonge jonge geniet nou eens van het weer tis buiten momenteel prachtig

en de centrale as kunnen we ook wel langlaufend over

skietsje uit Garyp

 

idd skietsje, iedereen heeft wel makkelijk praat over het strooien, maar heeft geen flauw benul hoe moeilijk het is om ''alle'' wegen te strooien en sneeuwvrij te houden. en als het zout in heel Europa schaars word dan moet je toch zuinig aan doen.

romke1991 uit Damwâld

 

er licht hier amper sneeuw in de provincie als ze dit al niet eens meer de baas kunnen tsja hoe moet het dan als er hier 30 cm sneeuw valt....en ik klaag niet maar constateer wel.....en daarmee zeg ik dat het strooi beleid x jaren terug beter was.....en het voor veel ouderen geen doen meer is op de wegen....door dit slechte strooi beleid.

engele uit westreen

 

Naar mijn idee mag de gemeentebelasting dit jaar wel naar beneden.
Als we niet eens kunnen verwachten dat we veilig naar het werk kunnen rijden.

Daarbij is nl dit jaar helemaal klaar voor de winter ???????????????????????
Ns heeft alweer trubbles zout is weer schaars je zou toch denken dat iedereen wat heeft geleerd de afgelopen winter.

marjapeterson uit HollyWood

 

flauw hoor

ricardomastenbuiger uit Burgum

 

Vorige week stonden ze o.a. in de Lysterstrjitte te Feanwalden het zout gratis uit te delen aan de bewoners voor "eigen gebruik".
Je kon uit een container emmers vol ophalen.
En nu blijkt het op rantsoen te staan....... vreemd.
Rare coördinatie hebben ze daar dan bij de afdeling gemeentewerken, .... toch ?
Die paar centimeter die we hier hebben gekregen, brengt de verantwoordelijken nu al in verlegenheid.

japiekrekel uit Verweggistan

 

verskil mei kollumerlan en dantumadiil is ek grut te sjin, check de wei tussen de westereen en kollumersweach, tis soms iin de westereen net te wesen en iin de sweach is olles skjin

raardropke uit De Westereen

 

Petje af voor de heren ( strooiers ) van Gem. Kollumerland c.a. Morgens kom ik ze elke dag tegen om ca. 5:30 uur en dan zijn de wegen ( de busbanen ) al gestrooid!!!!!!!! Klasse.

banjer uit Kollum

 

Wie strooit van Buitenpost naar de A7?

Deze heeft nog wel heeeeel veeeel zout over, je komt nooit iemand tegen op deze belangrijke weg. Het is een zooitje daar. Zoutbergen in het Mets.... misschien?

banjer uit Kollum

 

Gemeente tytjerksteradiel heeft het vaak goed voorelkaar.
Dokkum en omstreken heeft vaak problemen. Ze hebben het hier alweer niet in orde. Een beleid waar je niet op aan kan. Wegvegen dit beleid. Mannen en vrouwen met ballen zijn er nodig die weten wat ze moeten doen.

mastermijnd uit Dokkum

 

Ik strooi alle zout voor de kerst gauw op, dan kan ik ook eens bij m'n vrouwtje en de kinderen thuis zitten met de kerst. En als we dan allen eens gezellig thuis blijven, zijn de kerstdagen ook niet zo duur meer. Ben je in één klap van alle gezeur af.

deviking uit buitenpost

 

gewoan de steunloekers de doar ut, se matte dan hun eigen salt dat se fan e voedselbank ha kriegen bruke om te stroaien. t leafst alcoholisten en drugs gebrukers. ik wit der nog wol een pear.

nubcakethefirst uit stjonkcity

 

In Damwoude, wordt alleen de weg naar het Gemeentehuis en Gemeentewerken gestrooid, stel dat die ambtenaartjes wat overkomt

galopsprong uit Driezum

 

zout is vast goed voor de huid ze hebben gladde kopjes bij de gemeente.
biker uit Burgum

 

Ze Steken het geld liever in het gemeentehuis voor een verbouwing
Van zout of zand strooien is hier geen sprake van
ze hebben chauffers op die wagens zitten die doen anders niet dan show rijden maar strooien ho maar want de schuif is dicht en blijft dicht en als er wat gebeurt bij wie ligt dan de schuld maar ja
dan zie je ze niet

doffer uit Driezum

 

als het zout op is en er ontstaan ongemakken op de hoofd routes die gestrooid worden...wie is er dan aansprakelijk?

ambtenaartje uit Lutjerijp

 

ik vind dat ieder mens gewoon zijn eigen stoep en paatje naar huis toe schoon moet maken.voor oudere mensen die kan je dan wel een handje helpen.en gewoon zelf wat zout kopen .

vrouwdokkum uit Dokkum

 

@vrouwdokkum, ja stoep wel maar de WEG? Damn we worden al een half jaar platgegooid met 'Het wordt een strenge winter' en na vorig jaar nog niks geleerd. Waar betaal ik dan voor?

En wat schijt het nou, laat de gemeentes gewoon VEEL zout in kopen, als je te veel hebt kun je het volgend jaar gewoon weer gebruiken...

odebruin uit Opende

 

Als de gemeente kosten maar elk jaar duurder worden!

pieter17 uit Damwâld

 

moeten ze maar op tyd in kopen.die zout

vrouwdokkum uit Dokkum

 

de overheid kan genoeg kopen akzo nobel heeft genoeg,maar het is de heren te duur. zolang de stoep van het gemeente huis maar schoon is nietwaar?!

stabij uit Dokkum

 

en ja bij ons is de stoep schoon,maar als je echt niet anders kunt dan de auto pakken ,vind ik het belachelijk dat het zout nu al op is,EERST VEGEN dan strooien lijkt me!verder hulde voor de bestuurders van de veegwagens,zij doen wel hun best,de gemeente kan wel op andere dingen bezuinigen lijkt me!!!

stabij uit Dokkum

 

Voor het geven van een reactie op bovenstaand nieuwsartikel dient u eerst in te loggen.

Log in

Nog geen account? Meld je gratis aan