DRUGSHANDEL WERD BLOOTGELEGD VIA INFILTRANT
vrijdag 27 maart 2020 Leeuwarden
 

Een burgerinfiltrant heeft geholpen bij het onderzoek van de politie naar internationale drugshandel. Dit leidde in maart 2020 tot arrestaties en het onderscheppen van een partij van bijna 100 kilo amfetamine. Het Openbaar Ministerie heeft deze vrijdag mee bekendgemaakt.

De acht nog vastzittende verdachten (28 t/m 55 jaar) zijn aangehouden in Franeker, Noardburgum, Leeuwarden, Zurich en Finland. Zij worden verdacht van (voorbereidingshandelingen voor de) internationale handel in harddrugs, witwassen, deelname aan een criminele organisatie en wapenbezit. Twee aangehouden verdachten zijn inmiddels vrij, de oudste is 71 jaar oud.

Internationale drugslijnen
De drugslijnen die in beeld kwamen liepen vanuit Friesland naar Finland, Australië en Engeland/Ierland. Op 2 maart is een transport van 86 pakketten speed onderschept in Groningen op de snelweg A7 vlak voor de Duitse grens. Elk pakket was circa een kilo zwaar. Deze partij heeft een geschatte straatwaarde (in Finland) van 700.000 euro.

Bij de actiedag op 2 maart werden zo'n 170 politiemedewerkers en personeel van Defensie ingezet. Ook is tijdens het onderzoek zicht gekregen op voorbereidingen van een transport van 300 kilo cocaïne van Zuid-Amerika naar Australië.

Tussen 4 september 2018 en 1 april 2019 zijn bij vijf pseudokopen verdovende middelen aangekocht bij de verdachten. Deze drugs - meest amfetamine en een kleine hoeveelheid cocaïne - was bestemd voor Engeland en Ierland, maar is door de recherche in beslag genomen.

Motorclubs
Enkele verdachten zijn lid van zogeheten Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s). Het gaat om een lid van de Hells Angels Harlingen, een lid van de Hells Angels Finland en een lid van de Red Devils in Leeuwarden. De Finse Hells Angel is vrijdag 20 maart overgebracht naar Nederland en in verzekering gesteld. Hij is maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die beslist heeft dat de verdachte in voorlopige hechtenis blijft voor de duur van veertien dagen.

In dit onderzoek doorzocht de recherche op 2 en 11 maart panden op elf verschillende plaatsen: Franeker, Harlingen, Leeuwarden, Noardburgum, Ried, Stiens, Sumar, Warfstermolen, Warten, Westergeest en Zurich. Er werd beslaggelegd op vijf vuurwapens met bijbehorende munitie, boksbeugels en pepperspray. Een aantal wapens werd gevonden in een plastic tonnetje in de grond. Ook zijn bij de doorzoekingen 16 blokken hasj gevonden en ruim 300 hennepplanten, kleine handelshoeveelheden speed en gebruikershoeveelheden cocaïne, ghb en xtc en versnijdingsmiddelen die worden gebruikt bij drugsproductie. Op één van de adressen zijn de restanten aangetroffen van een ondergrondse hennepkwekerij.

Daarnaast is beslag gelegd op een woning met een woz-waarde van zo’n 350.000 euro, enkele dure horloges waarvan de exacte waarde zal worden vastgesteld en drie voertuigen, waaronder een BMW met een waarde van circa 100.000 euro. Op verschillende plekken is voor bijna 100.000 euro aan contact geld aangetroffen, meest in euro's, maar ook in Noorse en Deense kronen.

Criminele Burgerinfiltrant
In dit onderzoek is door de politie een criminele burgerinfiltrant ingezet als bijzonder opsporingsmiddel. De infiltrant heeft de recherche een unieke inkijk gegeven in het criminele milieu waar hij deel van uit maakte. Dat inzicht had de recherche zonder zijn hulp nimmer kunnen opbouwen.

 

Auto's en boten werden doorzocht in Westergeest op 2 maart